Alles wat je moet weten over je gazon bemesten

gazon bemesten

Een vol, groen gazon krijg je niet vanzelf. Daar moet je wel wat liefde en aandacht in steken! Naast regelmatig grasmaaien en je gras besproeien op droge dagen, heeft je gazon soms nog wat extra’s nodig. En dat kun je toedienen door een behandeling met gazonmest! Is jouw grasmat toe aan een bemestingsbeurt? Welke mest is goed genoeg voor jouw gazon? En hoe pak je dat eigenlijk aan, bemesten? Je leest het allemaal in onze complete blog!

Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?

Het Nederlandse klimaat lijkt ideaal voor een grasveld: regelmatig regen, zonneschijn en gematigd weer zijn bij ons vaste factoren. Groeizaam weer is er genoeg! Maar wist je dat de bodem van iedere tuin in Nederland van zichzelf te weinig voedingsstoffen bevat voor gezonde grasplanten? Eigenlijk heeft ieder gazon dus baat bij regelmatige bemesting.

Als je ieder voorjaar, zomer en najaar extra voeding toedient, zul je zien dat je gras veel makkelijker en voller groeit, en beter weerstand kan bieden aan droogte, mos en andere plagen. Zeker als je gras nu al ongezonde tekenen vertoont, zoals gele, droge of kale plekken, is het geen slecht idee om met mest aan de slag te gaan!

Hoe vaak moet je je gazon mest geven?

De adviezen over de frequentie van bemesting verschillen. Maar drie tot vier keer in het warmere seizoen kan zeker geen kwaad! Als je zorgt dat er minimaal 6 weken tussen iedere bemestingsbeurt zit, kan je gras er alleen maar van profiteren. Je geeft je gras dan de tijd om de mest goed op te nemen, en loopt geen risico op overbemesting. Want dat is ook nog een gevaar: dan kan je gras de meststoffen niet goed kwijt en dit kan zelfs brandplekken in je gazon achterlaten!

Begin in het vroege voorjaar met een bemesten: zo kan je gras kracht opdoen na de winter en zijn groeiseizoen weer sterk beginnen. In de zomer geef je het nog een of twee keer een steuntje in de rug, en vlak voor het winterseizoen begint geef je het nog een keer een extra dosis voeding.

Hoe ga je te werk?

Kies een dag waarop de bodem mooi droog is en waarop het niet teveel waait. Het is belangrijk dat het warmer is dan 10 graden: alleen dan kan de mest goed opgenomen worden door de bodem. Strooi nooit mest in de volle zon: aan het einde van de dag is dus het beste moment. Voor je de mest gaat strooien, ga je eerst grasmaaien: ook dit helpt de mest om zijn weg makkelijk te vinden naar de wortels van je gras.

Bekijk goed op de verpakking van je mest hoeveel korrels je moet strooien per m2, en verspreid de mest vervolgens met een handstrooier of een strooimachine. Zorg voor een evenredige verdeling door systematisch te werken. Voor een optimale opname is het ideaal als het binnen 24 uur een keer regent: doet het dit niet, help de natuur dan een handje en besproei je gazon zodat de mest goed de bodem in kan trekken.

Welke mest is het beste voor je gazon?

Veel mensen zijn geneigd om te werken met kunstmest: lekker goedkoop, en snel werkzaam. Ze denken echter niet na over de effecten op de lange termijn: kunstmest zorgt namelijk voor onnatuurlijke chemische stoffen in de bodem – niet erg handig als het milieu je aan het hart gaat. Daarnaast is de werking van kunstmest kortstondiger dan die van organische mest: daar heb je veel langer plezier van, en het bevordert het bodemleven onder je gras.

Precies om deze reden adviseren wij het gebruik van organische gazonmest: net zo makkelijk te strooien als kunstmest, en duurzaam in gebruik. Een goed voorbeeld van 100% organische gazonmest is de gazonbemesting van DCM: een alles-in-één-gazonmest, die je gazon alles geeft wat het nodig heeft.

Alles voor een groen en sterk gazon

Wil je meer weten over het bemesten van je gazon, of zoek je een adres waar je makkelijk organische gazonmest kunt bestellen? Bij Topgazon helpen ze je graag. Naast mooie Drentse graszoden verkopen ze hier alles om je grasmat groen en gezond te houden! Ze adviseren je bovendien graag over het onderhoud van je gras. Een prachtig gazon krijg je met de hulp van Topgazon!

Aanbevolen artikelen