Drainagebuizen: waar moet je op letten?

We hebben er in Nederland allemaal mee te maken: een te natte ondergrond. En die natte voeten, daar wil je natuurlijk iets aan doen! Door drainagebuizen aan te leggen, zorg je ervoor dat het grondwater op peil blijft en jouw mooie gazon, paardenbak of akker er altijd prachtig bij ligt. Hoeveel water er ook valt! Welke keuzes je kan maken op het gebied van drainage en waar je verder op moet letten, lees je in deze blog.

Waarom een drainagebuis aanleggen?

Met een drainagebuis pak je een te hoge grondwaterstand aan. Nooit meer tot je enkels in het water! Door dit type buis in de grond te plaatsen, kun je het overtollige water snel afvoeren naar een put of sloot in de buurt. Vaak leg je een heel ondergronds stelsel aan met buizen en hulpstukken, dat evenredig over je grond verdeeld is. De drainagebuis is over de hele lengte geperforeerd, waardoor het water er makkelijk in kan stromen. Ook is de buis vaak voorzien van een omhulling, die het water filtert en verstopping van de buis voorkomt.

Soorten drainagebuis

In de wereld van de drainagebuizen is er nog aardig wat te kiezen. Hoe weet je dan welke bij jouw soort grond past? We helpen je op weg. Allereerst is het goed om te kijken naar de benodigde diameter: hoe meer water je wilt afvoeren, hoe groter de diameter van je drainagebuis natuurlijk moet zijn. Kies echter nooit een te smalle buis voor jouw gebruik: dan is de kans op dichtslibben uiteraard groter.

Materiaal omhulsel

Verder is het goed om het omhulsel dat om je drainagebuis zit, goed aan te laten sluiten bij het type grond waar je hem in plaatst. Zo is het meest gebruikte omhulling een PP450 omhulling: een kunststof vezel die ook zware ondergronden als klei aankan. En heb je zand of veen als ondergrond? Dan kan je ook gaan voor een kokos omhulsel.

Het belang van een goed drainageplan

Aan de basis van elke klus met drainagebuizen ligt een goed drainageplan. Hierin neem je op welke buis waar komt, maar breng je bijvoorbeeld ook in kaart waar de leidingen van de verschillende nutsbedrijven op je terrein liggen. Wel zo veilig!

Als je plan staat, kan je beginnen met graven. Je plaatst je buizen in 60 tot 90 cm diepe sleuven, die je waterpas uitgraaft. Je zorgt er daarmee voor dat de buizen straks mooi vlak komen te liggen, waardoor er geen opstoppingen kunnen ontstaan. Heb je je sleuven gegraven, dan leg je uiteraard je buizen en dek je ze af met een filterend materiaal, zoals grind of schelpen.

Het juiste adres voor jouw drainagebuizen

Voor jouw drainagesysteem wil je natuurlijk werken met de beste kwaliteit drainagebuizen. Buizen die voldoen aan duurzaamheidsnormen, en die je dus jarenlang zorgeloos kan laten liggen. Maar waar vind je die? Bij Vriemee vind je niet alleen een assortiment hoogwaardige drainagebuizen, je kunt er ook de juiste hulpstukken en putten direct meebestellen. En het beste nieuws is: alle drainageproducten zijn online te bekijken en bestellen! Zo wordt een drainagesysteem aanleggen wel héél eenvoudig.

Drainagebuizen bestellen bij Vriemee >

Vragen over jouw drainage?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het aanleggen van je drainage? Soms is het fijn als er een expert meekijkt naar jouw drainageplan. Iemand die vaker met dit bijltje heeft gehakt, en weet waar hij op moet letten. Ook voor dat soort hulp kan je bij Vriemee aankloppen. Eén van hun experts spreekt graag je drainageplan met je door, en zorgt ervoor dat je de juiste drainagebuizen aanschaft voor jouw situatie. Zo weet je zeker dat je een drainagesysteem aanlegt dat niet maanden, maar járen meekan!

Aanbevolen artikelen