nieuws

Winkeliers hekelen gemeentelijke lasten

Wetgeving

Winkeliers ergeren zich groen en geel aan oplopende gemeentelijke lasten. Met name belastingen voor het gebruik van bijvoorbeeld reclameborden, lichtbakken en luifels zijn ondernemers een doorn in het oog, stelt Detailhandel Nederland dinsdag.

Winkeliers hekelen gemeentelijke lasten
Keurslager Boenders in Eibergen maakt ook gebruik van reclameborden. Foto: Hans Prinsen

De brancheorganisatie pleit ervoor de reclamebelasting volledig af te schaffen. Amsterdam heeft daarin al het goede voorbeeld gegeven, aldus voorzitter Dolf Kloosterziel. Ook de zogenoemde precariobelasting, die betaald moet worden voor het gebruik van een stuk gemeentegrond, komt als het aan de winkeliers ligt zo snel mogelijk te vervallen.

Niet meer van deze tijd

‘Voor een simpel reclamebord moeten winkeliers soms al honderden euro’s per jaar afdragen aan de gemeente’, aldus Kloosterziel. ‘Dat is natuurlijk niet meer van deze tijd. Reclameborden, luifels en uitstallingen zijn onderdeel van het hebben van een winkel.’

Reageer op dit artikel