nieuws

Van Rijn berispt gemeenten rond blurring

Wetgeving

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gaat alle gemeenten in Nederland een brief sturen over het zogenoemde blurren. Daarin worden gemeenten opgeroepen strenger te handhaven rondom de verkoop van alcohol op plaatsen waar dat eigenlijk niet mag, zoals boekhandels. De staatssecretaris geeft daarmee gevolg aan een motie die door de meerderheid van de Tweede Kamer wordt gesteund.

Van Rijn berispt gemeenten rond blurring
Staatssecretaris Van Rijn. Foto: Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Daarmee lijkt voorlopig een einde te komen aan gemeentelijk gedoogde experimenten met het zogenoemde blurren, zo schrijft het Nederlands Dagblad. De Tweede Kamer reageerde met de motie op een brief van een groot aantal gezondheidsorganisaties. Die vinden dat het toestaan van de verkoop van alcohol op veel meer locaties leidt tot ‘normalisatie van alcoholgebruik’. Dat schaadt volgens hen de volksgezondheid.

De experimenten met blurring stuiten op breder verzet. Zo is ook de SlijtersUnie fel tegen de verdere uitbreiding van de verkoop van alcohol. Diezelfde organisatie voert ook consequent actie tegen borrelshops bij supermarkten. De motie in de kamer werd ingediend door CDA, Christenunie en PvdA. De VVD is juist voor meer blurring om zo de binnensteden levendig te houden.

Reageer op dit artikel