nieuws

‘Drank- en Horecawet niet te handhaven’

Wetgeving

Pieter Verhoeve is burgemeester van Oudewater en woordvoerder van de VNG inzake de Drank- en Horecawet. Volgens hem is de huidige wet niet te handhaven.

‘Drank- en Horecawet niet te handhaven’

Het niet kunnen handhaven is de belangrijkste reden voor de veelbesproken pilot – waarbij het schenken van alcohol in winkels is toegestaan- , en niet de veelgenoemde leegstand in de winkelcentra. ‘De burgemeesters zijn sinds 2013 met de handhaving van de Drank & Horecawet belast. Voorheen was het een taak van de NVWA. In feite hebben wij een gedoogsituatie overgenomen. In de wet is een strikt onderscheid tussen detailhandel, slijters en horeca. Een slijter mag geen proeverijen houden en het Italiaanse restaurant mag geen olijfolie verkopen. De wet verbiedt het, maar in de praktijk gebeurt het voortdurend. Dus worden wij te pas en te onpas gewezen op onze plicht om te handhaven.’

Alcoholmisbruik vindt plaats in kantines en keten

‘We worden gegijzeld. Bijvoorbeeld door de SlijtersUnie, die niet wil dat de Wereldwinkel wijn verkoopt. In Nieuwegein is de verkoop van Fair Trade-wijn kapot gehandhaafd. Van de slijters snap ik dat wel, die hebben nu een door de wet beschermde monopolypositie. Maar met het voorkomen van alcoholmisbruik heeft het niets te maken. Dat vindt plaats in sportkantines en in keten. Wij zouden ons liever focussen op het misbruik in plaats van een wereldwinkel te beboeten. Daarom pleiten we voor een beetje verruiming voor iedereen: voor detailhandel, slijters en horeca. Zodat we ons niet hoeven bekreunen in het krampachtig handhaven van een gedateerde wet.’ Overigens is Verhoeve, die ook toezichthouder is bij een verslavingsinstelling, niet ‘sec voor van meer alcoholverkoop’. In zijn eigen gemeente is hij tegen meer verkooppunten. ‘Maar in een hippe stad als Rotterdam kan het wel.’

Dossier: Drank- en horecawet

Reageer op dit artikel