nieuws

VVD wil blurring in wet verankeren

Wetgeving

Het moet mogelijk worden voor winkeliers om drank te schenken aan consumenten. Dat vindt de VVD. De partij dient deze maand nog een wetsvoorstel in om dit mogelijk te maken.

VVD wil blurring in wet verankeren

Winkeliers die alcohol schenken, overtreden momenteel nog de drank- en horecawet, maar die wet is volgens de VVD niet meer van deze tijd. Als het voorstel voor deze ‘mengvormen’ van winkel en horeca het uiteindelijk haalt, wil de VVD er wel grenzen aan stellen. Zo zouden winkeliers een Sociale Hygiëne Diploma moeten halen en geen sterke alcoholische dranken mogen schenken.

Slijters verzetten zich tegen versoepeling

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stond ondernemers eerder dit jaar al toe te experimenteren met deze ‘mengvormen’ van winkel en horeca. Dit was tegen het zere been van de Koninklijke Slijtersunie, de brancheorganisatie voor slijters. Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zette zijn vraagtekens bij het experiment.

Effect op supermarkten

De voorgestelde regels maken het waarschijnlijk ook voor supermarkten mogelijk om bijvoorbeeld wijn- of bierproeverijen te organiseren in de winkel. Nu overtreden supermarkten nog de wet als ze dit soort zaken organiseren op de winkelvloer.

Onderdeel van blurring

Het ontstaan van mengvormen tussen detailhandel en horeca wordt ook wel blurring genoemd. De laatste jaren groeit het aantal concepten op dit terrein snel. Het serveren van alcohol is echter een probleem als er geen horecavergunning aanwezig is. Onder meer kappers en boekhandels willen graag alcohol schenken.

Reageer op dit artikel