nieuws

Vakcentrum stort zich op blurring

Wetgeving

WOERDEN – Het Vakcentrum, belangenvereniging voor zelfstandige foodverkopers, noemt de regels over blurring verwarrend en heeft op de site een pagina geopend om meer informatie te geven.

Vakcentrum stort zich op blurring

De pagina staat op www.vakcentrum.nl/blurring en vat onder meer samen wat een supermarktondernemer wel of niet mag als het gaat om branchevreemde verkoop. De belangenvereniging voor zelfstandig ondernemers wil daarmee inspelen op ‘ontwikkelingen die aansluiten bij de nieuwe manier van winkelen en uitgaan’.

Wet geeft geen ruimte voor blurring

‘Alles goed en wel, de Drank- en Horecawet (DHW) lijkt deze ruimte niet te geven. En dus ontstaat een impasse met gerechtelijke procedures tot gevolg’, aldus het Vakcentrum.

Luchroom inrichten mag wel

Een belangrijk onderdeel van de Landmarkt is de Proeverij, een restaurant en lunchroom die dagelijks van 12.00 tot 22.00 uur geopend is. Klanten kunnen hier niet alleen lunch, maaltijd en hapjes nuttigen, maar ook wordt er ter inspiratie iedere week gekookt met de aanbiedingen van Landmarkt en is er voor klanten iedere week de optie om hun eigen boodschappen door de kok tot een maaltijd te laten verwerken.Op de pagina staat een handige opsomming van wat wel niet mag. Zo mag een supermarkt een kleine lunchroom inrichten als ondergeschikt gedeelte van de winkel, mits geen alcoholhoudende dranken worden verkocht. Alcohol schenken in de winkel is helemaal uit den boze.

Slijters stappen vanweg blurring naar rechter

Het zijn vooral de slijters die druk aan het procederen zijn om het alleenrecht op de verkoop van alcohol te beschermen. Zo magde  gemeente Nieuwegein niet langer mengvormen van winkels en horeca oogluikend toestaan, zoals kapperszaken waar een wijntje wordt geschonken. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De Slijtersunie had een zaak aangespannen om aan deze praktijken een einde te maken.

 

Reageer op dit artikel