nieuws

Vonnis rechtbank: wijntje in winkel mag

Wetgeving

De proef met een mengvorm van winkel en horeca mag doorgaan. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten hoeft de pilot niet te stoppen, vindt de rechtbank in Den Haag. De kledingzaak die een klant een glas wijn serveert, mag daar voorlopig mee doorgaan.

Vonnis rechtbank: wijntje in winkel mag

De Koninklijke SlijtersUnie had een kort geding aangespannen tegen de VNG. De brancheorganisatie vindt dat de VNG overtreding van de Drank- en horecawet aanmoedigt. Officieel zijn mengvormen van horeca en winkels volgens de Drank- en Horecawet verboden. Gemeenten gedogen echter de mengvorm in de proef.

Onvoldoende aannemelijk

De rechtbank vindt de rol van de VNG als overkoepelende organisatie beperkt. Het is aan de individuele gemeentebesturen om deel te nemen aan de proef. ‘De SlijtersUnie heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de VNG iets doet wat niet mag’, aldus de rechtbank. De vraag of de individuele gemeenten onrechtmatig handelen als ze aan de pilot deelnemen, moet beantwoord worden door de bestuursrechter, aldus de uitspraak.

‘Wet gaat niet mee in ontwikkeling’

De VNG meent dat strikte naleving van de Drank- en horecawet vaak niet praktisch is. ‘De wet stamt uit de jaren dertig en is niet meegegaan met de maatschappelijke ontwikkelingen’, zei burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater eerder dit jaar in een interview met VNG Magazine.

Reageer op dit artikel