nieuws

SlijtersUnie daagt gemeenten over blurring

Wetgeving

DEN HAAG – De SlijtersUnie daagt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vandaag in een kort geding. Inzet is de vraag of winkels zoals kappers, boekhandels en kledingzaken alcoholhoudende drank mogen blijven verkopen.

SlijtersUnie daagt gemeenten over blurring
SlijtersUnie spant een kort geding aan tegen de VNG om blurring tussen retail en horeca te voorkomen.

De organisatie van zelfstandige slijterijen Koninklijke SlijtersUnie vindt dat de VNG overtreding van de Drank- en Horecawet uitlokt met een pilot waarin blurring centraal staat. In deze pilot experimenteren gemeenten en ondernemers met mengvormen van detailhandel en horeca zonder de daarvoor benodigde horecavergunningen én de daarmee gepaard gaande eisen aan de inrichting van de winkels. Overigens mogen horecabedrijven ook geen retail bedrijven.

VNG: Strikte naleving Drankwet niet praktisch

Volgens de VNG is een strikte naleving van de DHW, zoals SlijtersUnie eist, niet praktisch en niet meer van deze tijd waarin blurring van concepten in opkomst is. Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater, een van de drijvende krachten achter de proef, zei eerder dit jaar dat er ‘een verkapt gedoogbeleid is ontstaan’, meldt De Telegraaf. ‘De wet stamt uit de jaren dertig en is niet meegegaan met de maatschappelijke ontwikkelingen’, aldus de burgervader in een interview met VNG Magazine. ‘Volgens de wet staan er waterdichte schotten tussen horeca, retail en slijterij, maar in de praktijk zijn de scheidslijnen diffuus.’

SlijtersUnie: wet niet verouderd

Volgens de brancheorganisatie van de slijters is de wet juist duidelijk en niet zo verouderd als de burgervader doet geloven. ‘Er zijn latere aanpassingen geweest. Ook de Tweede Kamer heeft er zich nog niet zo lang geleden over gebogen’, meldde de secretaris van SlijtersUnie, Marc Houben, eerder dit jaar aan zusterblad Distrifood. Hij wijst ook naar de verantwoordelijkheid van de overheid. Die wil aan de ene kant voorkomen dat jongeren makkelijk aan alcohol komen en aan de andere kant de regels versoepelen door blurring toe te staan. Controle op leeftijd is volgens hem nu al een heikel punt en dat wordt bij blurring volgens hem alleen nog maar lastiger.

SlijtersUnie spande al eerder zaken aan over blurring

SlijtersUnie, spande eerder al een zaak aan tegen de gemeente Zwolle die het verkopen van wijn bij een boekhandel toestond. De gemeente wees een verzoek tot handhaving af. De rechter besliste anders en zette een streep door de rekening en oordeelde dat de gemeente wel degelijk op basis van de DHW moet handhaven. ‘De rechter heeft hiermee zonder voorbehoud een waarschuwing afgegeven aan gemeenten dat zij zich aan de wet dienen te houden. Alcohol leent zich niet voor experimenten’, zie de voorzitter van SlijtersUnie Ron Andes in april in een persbericht.

Van Rijn: Gemeenten moeten zich aan DHW houden

De SlijtersUnie vindt staatssecretaris Van Rijn aan zijn zijde. Die liet in januari weten dat gemeenten zich wel degelijk aan de DHW moeten houden en dat experimenten, zoals deze met blurring, de gemeenten daarvan niet ontslaan.

Reageer op dit artikel