nieuws

Kapper mag geen wijntje schenken in Nieuwegein

Wetgeving

De gemeente Nieuwegein mag niet langer mengvormen van winkels en horeca, zoals kapperszaken waar een wijntje wordt geschonken, oogluikend toestaan. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht donderdag bepaald. De Slijtersunie had een zaak aangespannen om aan deze praktijken een einde te maken.

Kapper mag geen wijntje schenken in Nieuwegein

De mengvorm is een proef van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die meent dat een strikte naleving van de Drank- en Horecawet niet altijd praktisch is. Het schenken van drank in winkels blijft een overtreding van de wet, vindt de Slijtersunie, en de voorzieningenrechter volgt die redenering. ‘Alleen onder bijzondere omstandigheden kan de gemeente afwijken van handhavingsplicht”, schrijft de rechtbank, en daar is in deze situatie geen sprake van.’

Slijtersunie

De Slijtersunie had eerder een zaak aangespannen tegen de VNG naar aanleiding van de pilot, maar haalde eerder deze maand bakzeil. De rechtbank in Den Haag oordeelde toen dat de VNG een beperkte rol speelt bij de pilot en dat het aan individuele gemeentes is om al dan niet er aan mee te doen. De rechter zei toen dat de bestuursrechter moest bepalen of deelnemende gemeenten onrechtmatig handelen.

VNG

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) startte op verzoek van een aantal gemeenten een pilot die verkoop van winkelproducten in de horeca mogelijk maakt. Bij wet is dit nu nog verboden. De pilot loopt van 1 januari 2016 tot 1 januari 2017.

Reageer op dit artikel