nieuws

Rechter zet streep door blurring bij slijter

Wetgeving

ZWOLLE – De bestuursrechter in Zwolle heeft een streep gezet door wijnproeverijen, een niet eens zo vergaande vorm van blurring, in een slijterij in Hengelo. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap is blij met de uitspraak.

Rechter zet streep door blurring bij slijter
SlijtersUnie spant een kort geding aan tegen de VNG om blurring tussen retail en horeca te voorkomen.

De ontheffing die de burgemeester van Hengelo aan een slijter verleende vergunning voor het houden van meerdere proeverijen, is volgens de rechter in strijd met de drank- en horecawet (DHW). Dat blijkt uit een uitspraak van maandag 18 april van de meervoudige kamer van de bestuursrechter in Zwolle naar aanleiding van bezwaren van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap.

Stap tevreden
Volgens Stap-directeur Wim van Dalen schept de uitspraak veel duidelijkheid en is het een belangrijke overwinning. De organisatie ziet de ontwikkelingen rondom blurring, winkels die alcohol gaan schenken zonder de vereiste horecavergunning, met argusogen aan. ‘Het toestaan van het regelmatig schenken van alcohol in een wijnwinkel is een typisch geval van blurring: het vervagen van de grens tussen horeca en retail. De gemeente geeft de wijnwinkel hiermee tijdelijk de status van een horecabedrijf. Het gevolg van blurring is dat je op steeds meer plaatsen wordt uitgenodigd om alcohol te drinken. Een toename van het aantal plaatsen waar alcohol geschonken wordt, vooral overdag, leidt veelal tot meer alcoholproblemen en daar zit niemand op te wachten.’

Vergunning voor meerdere proeverijen
De wijnhandelaar kreeg van de gemeente een ontheffing om meerdere keren per jaar proeverijen in zijn wijnwinkel te houden. De gemeente beoordeelde deze proeverijen als een evenement en stond de proeverijen toe die zijn verdeeld over meerdere dagen per jaar en over meerdere jaren. Stap maakte bezwaar bij de gemeente, maar dat werd afgewezen. Stap stapte daarop naar de rechter.

Geen speciaal evenement
Die oordeelt dat dat de verleende ontheffing is strijd is met de DHW. Een evenementenontheffing kan alleen worden verleend voor bijzondere evenementen die niet langer dan 12 dagen duren, zoals een braderie. Volgens de rechter gaat het in het geval van de wijnhandelaar niet om een evenement. De proeverijen hebben immers plaats in de winkel en klanten kunnen de wijnen ook gewoon kopen. De winkelier doet niets wat wezenlijk afwijkt van de normale gang van zaken. Bovendien, zo oordeelde de rechter, leent het houden van meerdere proeverijen zich niet voor het verlenen van slechts één ontheffing.

Reageer op dit artikel