nieuws

Artsen willen strengere regels rond drank

Wetgeving

AMSTERDAM – De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen wil af van de vrije verkoop van alcohol in supermarkten en wil dat drank een stuk duurder wordt.

Artsen willen strengere regels rond drank

De organisatie reageert daarmee op een noodkreet van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG over de overlast van drankgebruikers op de afdeling Spoedeisende Hulp en pleit voor strengere regels rond drank. Alcohol moet moeilijker verkrijgbaar worden, flink duurder worden en bovendien worden voorzien van een waarschuwing over de gezondheidseffecten die vergelijkbaar is met die op tabak.

Abnormaal in de supermarkt
‘Het is abnormaal dat je in iedere supermarkt drank kunt kopen. Sigaretten liggen toch ook niet in de schappen? Er moet net als bij sigaretten een hogere belasting op alcohol komen. Er moet meer overheidsvoorlichting komen: spotjes op tv, waarschuwingen op blikken bier en flessen alcohol, voorlichting op scholen. De beperkte aandacht voor alcohol is disproportioneel als je het vergelijkt met die voor bijvoorbeeld xtc’, zo wordt voorzitter Crispijn van den Brand van de NVSHA geciteerd.

Kotsende en dreigende patiënten
Vooral in het weekeinde loopt de overlast door drinkers de spuigaten uit op de afdelingen Spoedeisende Hulp, zo stelde het OLVG. Volgens dit is twee derde van de patiënten ladderzat en zorgt voor veel overlast door andere patiënten lastig te vallen, te kotsen in de wachtkamer, te plassen in de behandelruimte en veel agressie.

Campagnes
Dit moet volgens Van den Brand vanaf de bodem worden aangepast door het drinken van alcohol maatschappelijk minder geaccepteerd te maken. ‘Bij roken is dat door de vele campagnes veranderd, zeker als er kinderen bij zijn. Dat moet ook bij alcohol gebeuren. Hier ligt mede een taak voor de overheid.’

Reageer op dit artikel