nieuws

‘Wet tegen weggooien voedsel onnodig’

Wetgeving

WAGENINGEN – Het is onnodig om supermarkten via een wet te verbieden om voedsel weg te gooien om zo voedselverspilling tegen te gaan.

‘Wet tegen weggooien voedsel onnodig’

In Frankrijk werd vorige week een wet van kracht die het supermarkten verbiedt nog langer overgebleven voedsel weg te gooien en het liefst het voedsel moeten doneren aan een voedselbank. Zo’n wet tegen voedselverspilling is in Nederland overbodig. Dat zegt Toine Timmermans, voedselverspillingdeskundige van de Wageningen Universiteit, op Nu.nl. De meeste Nederlandse supermarkten voldoen volgens hem al aan de voorwaarden van deze nieuwe wet. ‘Wij zijn in denken en doen een stuk verder dan Frankrijk. Onze supermarkten boekten de afgelopen tien jaar veel vooruitgang, en hebben vrijwel allemaal een contract met de Voedselbank’, aldus Timmermans.

Nederlandse supers doen het al goed
Hij vindt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan zijn zijde. Volgens het CBL doen Nederlandse supermarkten al ontzettend veel tegen voedselverspilling waardoor we er in Nederland al goed voor staan. AH denkt er hetzelfde over. ‘Ik vraag me af of een dergelijke wet als in Frankrijk hier van toegevoegde waarde is’, aldus een woordvoerder op Nu.nl.

Derving €1 miljard
Ondanks dat Nederlandse supermarkten  het goed doen, denkt Timmermans dat er nog meer kan gebeuren. Vooral groente, fruit, zuivel en broodzuivel belanden volgens hem dagelijks met tonnen in de vuilcontainer. ‘De grote supermarkten verspillen gemiddeld ongeveer anderhalf procent van de producten. In totaal betekent dat een jaarlijkse derving van tegen €1 miljard.’ Volgens het CBL krijgen ook die producten echter vaak een tweede leven omdat ze bijvoorbeeld worden omgezet in diervoeding. Volgens Timmermans is dat echter een te positieve voorstelling van zaken. ‘In de praktijk wordt veel voedsel verwerkt tot biogas. Een schijnoplossing: je haalt er nauwelijks energie uit ten opzichte van wat je er instopt, en vaak is dat nog goed voedsel.’

Consument belangrijkste oorzaak
Het CBL en de supermarkten wijzen bovendien naar de consument als belangrijkste bron van voedselverspilling. Uit onderzoek van de Wur zelf, blijkt dat consumenten goed zijn voor 45 procent van de voedselverspilling. Volgens Timmermans kunnen supermarkten ook daar een rol spelen doordat ze volgens hem veel invloed hebben op wat de consument weggooit. Zo laten supermarkten volgens hem kansen liggen op het gebied van verpakkingen die de houdbaarheid verlengen. ‘Dat vereist namelijk aanpassingen in het schap en veranderingen in de afspraken met leveranciers.’

Reageer op dit artikel