nieuws

Den Bosch: winkel mag terras met alcohol

Wetgeving

Winkeliers in de binnenstad van Den Bosch krijgen de kans om een klein terras te exploiteren voor hun zaak waar ze ook alcohol mogen schenken. Den Bosch is een van de gemeentes die meedoet aan een pilot van de Vereniging van Nederlandse Gemeentes over uitgebreide mengvormen. Winkeliers mogen in het kader van deze pilot ook alcohol schenken. De VNG wil niet zeggen welke gemeentes meedoen aan de proef.

Den Bosch: winkel mag terras met alcohol
SlijtersUnie spant een kort geding aan tegen de VNG om blurring tussen retail en horeca te voorkomen.

De Bossche Wethouder Huub van Olden wil kijken of een terras met alcoholhoudende dranken mogelijk is binnen de pilot van VNG.

De wethouder reageerde met zijn uitspraak op een voorstel van Judith Hendrickx  van de Bossche Groenen om winkeliers deze kans te geven, meldt Brabants Dagblad.  ‘Als we bezoekers van de binnenstad willen boeien dan moeten we iets doen. Het is fair om winkeliers een paar tafels en stoelen buiten te laten zetten. Ondernemers hebben dat nodig in deze moeilijke tijden’, zei Judith Hendrickx.

Kop koffie mislopen

Nol Roos (Bossche Volkspartij) is tegen de versoepeling. ‘De horeca heeft het heel hard te halen. Elke kop koffie en Bossche Bol die zij mislopen is er één te veel’, zei Nol Roos in deze discussie.

Mengvormen

In Den Bosch mag de retail sinds 2014 een deel van de zaak als horeca exploiteren, maar dan wel zonder alcohol. Sinds 1 februari dit jaar doet Den Bosch, net als Maastricht, Zwolle, Arnhem en Amsterdam, mee aan een proef van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om ook alcohol toe te staan in de retail. Zonder dat de winkeliers hoeven te voldoen aan de  eisen van de Drank- en Horecawet. Volgens Den Bosch zijn deze eisen voor retail ‘niet reëel’ omdat de alcoholverstrekking geen ‘hoofdactiviteit’ is.

‘Met deelname tonen we aan vooraan te willen meelopen, in plaats van een afwachtende houding aan te nemen,’ reageerde het college van B&W eerder op dit experiment.

Gemeentes kunnen zich nog steeds inschrijven voor de pilot, meldt Esther Verhoeff, woordvoerder van VNG, aan Misset Horeca. ‘Wij maken geen namen bekend van gemeentes die meedoen. Ook concrete cases leveren we niet aan de pers. Het is aan de gemeentes zelf om hierover te communiceren.’

Verhoeff laat weten dat bijvoorbeeld bouwmarkten, supermarkten en winkels waar kinderen en jongeren komen, uitgesloten zijn van deelname. ‘

Prosecco voor een trouwjurk

‘Denk aan een bruidswinkel waar de bruid een Prosecco neemt als ze de geschikte jurk gevonden heeft. Of een slijterij die een proeverij houdt of een boekhandel. De winkeliers zijn natuurlijk ook gebonden aan de 18+ regel en moeten bij twijfel ook om een ID vragen. ‘

De pilot

De pilot uitgebreide mengvorm winkel en horeca houdt in:

  • Aan de pilot doen ongeveer dertig gemeenten mee.
  • Per gemeente mogen zich ten hoogste 25 winkels registreren.
  • Hoofdonderwerp is toetsen van de bestaande handhavingspraktijk.
  • Supermarkten, bouwmarkten en ­winkels waar veel kinderen komen, mogen niet meedoen.
  • De pilot wordt begeleid door een onafhankelijk onderzoeksbureau.
  • De data worden verzameld ten behoeve van de inbreng van de VNG op de evaluatie van de Drank- en horecawet.
  • De pilot gaat dit voorjaar van start en duurt tot het eind van het jaar. Rond die tijd evalueert de Tweede Kamer de Drank- en horecawet.

De pilot loopt voor de periode van 1 jaar. Het eindrapport wordt in het eerste kwartaal van 2017 opgeleverd.

Staatssecretaris Van Rijn is tegenstander van het schenken van alcohol in de retail en heeft  de VNG in een brief verzocht de VNG-pilot mengvormen winkel/horeca niet in de huidige vorm door te laten gaan. De VNG gaat echter door en vraagt Van Rijn er op te vertrouwen ‘dat gemeenten de taken goed en integer uitvoeren en het handhavingsbeleid ordentelijk vormgeven.’

Eerder uitte Ton Poppes, horecaondernemer en voorzitter van KHN-Amsterdam al grote bezwaren tegen het schenken van alcohol in de retail.

Reageer op dit artikel