nieuws

‘Geen Baco bij de Hakkenbar’.

Wetgeving

Ton Poppes, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, Afdeling Amsterdam, heeft niets tegen mengformules, maar heeft wel bezwaar tegen retail als alcohol-verkoper. Een bacardi-cola bij een Hakkenbar ziet hij daarom ook niet zitten. Daarmaast pleit hij voor en gelijke behandeling van horeca en retail.

‘Geen Baco bij de Hakkenbar’.

‘Laat het retailprobleem niet het probleem van de horeca worden’, vervolgt Poppes. Hij heeft bezwaar tegen alcoholverkoop door de retail. ‘Het fenomeen mengformule moet niet alleen het feestje van de winkeliers worden. De horeca moet dan ook meer ruimte  krijgen om retail te bedrijven. Er zal altijd sprake moeten zijn van gelijke voorwaarden.’

Poppes ziet in dat mengformules voorzien in een behoefte, maar heeft zijn twijfels bij alcoholverkoop door de retail. ‘Het is me een raadsel waar die behoefte om alcoholverkoop vrij te geven in de retail vandaan komt. Dit strookt bovendien niet met het alcoholmatigingsbeleid.’

De afgelopen jaren heeft de horeca tal van extra maatregelen moeten nemen om alcohol gerelateerde problemen beheersbaar te houden.  

KHN-Amsterdam herkent zich in het commentaar van de staatssecretaris Van Rijn (VWS); het verstrekken van alcohol hoort bij de horeca en dus bij vakmensen. ‘KHN zal dan ook invloed uitoefenen tijdens de inspraakmomenten en benadrukken dat alcoholverstrekking geen sinecure is; er is niet voor niets een vergunning voor vereist.’

Reageer op dit artikel