nieuws

Minister Kamp wil AirDnD de ruimte geven

Wetgeving

DEN HAAG – Henk Kamp wil AirDnD de ruimte geven. De minister van Economische Zaken ziet nu nog niet de noodzaak om meer regelgeving te ontwikkelen voor huiskamerrestaurants. Dat melden de initiatiefnemers van AirDnD maandagmiddag.

Minister Kamp wil AirDnD de ruimte geven

Omdat horecaondernemers vrezen voor valse concurrentie van het eetplatform AirDnD, heeft de Europese horecaorganisatie Hotrec de politiek opgeroepen om aanvullende regelgeving te ontwikkelen voor deeleconomie-initiatieven, zoals AirDnD. Naar aanleiding van deze oproep heeft Tweede Kamerlid Kees van der Hoeven (D66) kamervragen gesteld.

Saamhorigheid versterken
Kamp reageert schriftelijk dat AirDnD.nl de saamhorigheid in buurten kan versterken en eenzaamheid terug kan dringen. ‘Ik wil deze initiatieven dan ook zoveel mogelijk de ruimte geven.’ Hij geeft aan dat de overheid niet te snel in de ‘reflex van aanvullende regelgeving moet schieten’, maar eerst goed moet kijken of het borgen van publieke belangen niet binnen bestaande kaders opgelost kan worden.

Per geval bekijken
Daarnaast stelt hij ook dat per geval goed bekeken moet worden of publieke belangen, zoals leefbaarheid en een gelijk speelveld, nog adequaat zijn geborgd. ‘Zo kan er bij thuiskoken sprake zijn van een kleinschalige variant, maar kan er ook een meer professionele en publiek toegankelijke situatie ontstaan waarbij er frequenter en voor meer (niet-bekende) personen wordt gekookt, al dan niet tegen een bepaalde vergoeding.’ In dat laatste geval stelt Kamp dat publieke belangen als voedselveiligheid, brandveiligheid en mogelijke problemen als overlast in de buurt een grotere rol spelen.

AirDnD
Rob Lagendijk, CEO bij AirDnD zegt dat het platform AirDnD geen ruimte wil bieden aan professionele ondernemers. ‘We richten ons op informele, kleinschalige restaurants met hobbykoks.’ Om te voorkomen dat zij in het vaarwater komen van professionele restaurants, meent Langendijk dat er duidelijke regels moeten komen. ‘Bijvoorbeeld met een maximum in de verdiensten, of het aantal dagen dat je als hobbykok aan de slag mag.’ Volgens hem zijn de huiskamerrestaurants dan ook geen concurrentie. ‘Ik zie het anders. In de huiskamerrestaurants worden mensen culinair opgeleid, waardoor ze uiteindelijk meer willen betalen voor restaurants.’

Reageer op dit artikel