nieuws

Groot EU-Chinees onderzoeksproject over voedselfraude

Onderzoek

Het Europees Horizon 2020 programma en het Chinese ministerie van Onderzoek en Technologie kennen €10 miljoen aan de EU-China samenwerking ‘EU-China-Safe’. Doel van het onderzoek is om de veiligheid van voedsel te verbeteren en voedselfraude grondig aan te pakken. Binnen dit onderzoek leidt Wageningen University & Research het deelproject voedselauthenciteit. Dit meldt de universiteit op haar website.

Groot EU-Chinees onderzoeksproject over voedselfraude
Archief Foodvisie

Om voedselfraude te reduceren en de voedselveiligheid te vergroten is een internationale aanpak nodig. Het EU-China-Safe project gaat hieraan bijdragen door het verbeteren van wetgeving en inspecties, en het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen beide continenten. ‘Door de inzet van moderne technologie, inclusief een virtueel laboratorium, wordt een unieke mogelijkheid gecreëerd om best practices te demonstreren en te delen’, zegt Professor Van Ruth van Wageningen University & Research en coördinator van het deelproject voedselauthenticiteit. Daarnaast zal door middel van innovatieve technologieën de detectie van voedselfraude worden verbeterd, en leiden tot grotere herleidbaarheid van producten en transparantie in de mondiale voedselketen.

Voedselauthenticiteit

Het deelproject voedselauthenticiteit, dat onder leiding van Wageningen University & Research wordt uitgevoerd, bestaat uit twee delen. Enerzijds wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken van voedselfraude en welke factoren daarbij een rol spelen. Anderzijds worden nieuwe fraudedetectiemethoden ontwikkeld en gedeeld met de deelnemende organisaties aan het project. In beide gevallen wordt het onderzoek gericht op specerijen, bewerkt vlees, babyvoeding, biologische groente en wijn.

Bron: http://www.wur.nl

Reageer op dit artikel