nieuws

Horecaondernemers positief gestemd; dalend vertrouwen detailhandel

Onderzoek

De stemming van Nederlandse ondernemers is aan het begin van het tweede kwartaal onveranderd positief. In een aantal sectoren, waaronder de horeca, verbeterde het sentiment. In andere sectoren, zoals de detailhandel, daalde het vertrouwen.

Horecaondernemers positief gestemd; dalend vertrouwen detailhandel

Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW dinsdag. Het ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het tweede kwartaal uit op bijna 9, nagenoeg gelijk aan vorig kwartaal. Het vertrouwen is nu 2,5 jaar positief.

Vertrouwen tijdens economische groei

In 2011 werd met 10,1 de hoogste stand gehaald, waarna het vertrouwen afnam en omsloeg naar negatief. Sinds halverwege vorig jaar bevindt het vertrouwen zich dicht onder het vorige hoogtepunt. Het positieve vertrouwen valt samen met de aanhoudende economische groei.

Werkgelegenheid op niveau 2008

Het statistiekbureau merkte ook op dat het aantal ondernemers dat een uitbreiding van de werkgelegenheid voorziet toeneemt. ‘Het aantal ondernemers dat een toename van de personeelssterkte verwacht, is op zijn hoogst sinds het begin van de metingen in 2008’, aldus het CBS.

Groeiverwachting

In de delfstoffenwinning, industrie en persoonlijke dienstverlening verwachten weliswaar meer ondernemers een afname van de personeelssterkte dan een toename, maar dat verschil wordt steeds kleiner. In alle andere sectoren is juist het aantal ondernemers met groeiverwachtingen voor de personeelssterkte groter dan het aantal dat een afname verwacht.

Reageer op dit artikel