nieuws

Plus: 80 procent Nederlanders gourmet

Onderzoek

UTRECHT – Vier op de vijf Nederlanders doet tijdens Kerstmis aan gourmetten. Dat blijkt uit onderzoek dat Plus heeft laten uitvoeren. In het zuiden van het land is de populariteit van gourmetten het grootst. Het meeste geld wordt echter besteed in het westen.

Plus: 80 procent Nederlanders gourmet

59 procent van de deelnemers aan het onderzoek zegt gourmetten stress scheelt, terwijl 49 procent het belangrijk vindt dat iedereen kan eten wat hij lekker vindt. 82 procent doet aan gourmetten omdat het zo gezellig is.

Inspiratie
Inspiratie doen Nederlanders veelal op in de supermarkt en in verschillende magazines. 72 procent maakt altijd een verse salade, een op de vijf geeft aan weleens wild te eten en 43 procent heeft ook vis op de gourmettafel staan. Met name zalm is favoriet (83 procent). Welk stukje vlees of vis Nederlanders ook serveren: 40 procent kiest het liefst voor verantwoorde ingrediënten. En bezuinigen doet een meerderheid niet. Kwaliteit is belangrijker dan prijs, zo vindt 53 procent.

Pannenkoekjes
De gourmettafel toont ook nog steeds traditionele ingrediënten. Bijna alle Nederlanders hebben nog steeds kip (92 procent), hamburgertjes (75 procent) en biefstuk (77 procent) op het menu staan. Achteraf pannenkoekjes bakken is bij 44 procent gewoonte. Vier op de vijf eten er knoflooksaus bij en drie op de vijf hebben graag naar satésaus. We tafelen gemiddeld één tot drie uur, het liefst met wijn of frisdrank. Mannen nemen graag een biertje (28 procent), vrouwen gaan traditiegetrouw voor een glas wijn (32 procent).

Zuiden
In het zuiden van ons land wonen de meeste gourmetfans: de helft geeft aan regelmatig (twee tot vijf keer per jaar) te gourmetten, tegen 40 procent van de rest van de Nederlanders. In het oosten gourmetten we vooral voor de kinderen, in het westen zijn de vleesvervangers dubbel zo populair als in andere regio’s. Nederlanders die in het noorden wonen, vinden gourmetten dé manier om de kerstmaaltijd betaalbaar te houden (46 procent), tegen 34 procent van de andere regio’s. Dit zie je ook terug in het uitgavenpatroon: in het noorden geven we gemiddeld per persoon €10,80 uit aan de kerstmaaltijd, in het zuiden €13,10, in het oosten €14 en in het westen €14,10.

Reageer op dit artikel