nieuws

‘Amazon wil robotsuper met hoge winstmarge’

Innovatie

NEW YORK – Amazon werkt volgens de Amerikaanse media alweer hard aan een doorontwikkeling van zijn supermarktplannen. Het bedrijf denkt door de inzet van robots een keten van winkels met een zeer hoge winstmarge te kunnen opzetten.

‘Amazon wil robotsuper met hoge winstmarge’

Dat meldt de New York Post op basis van bronnen. Amazon zelf ontkent categorisch dat het aan zo’n formule werkt. De krant staat echter achter zijn bronnen. Het zou gaan om een winkel van twee verdiepingen met op de begane grond zo’n vierduizend producten die mensen graag vasthouden of die bedoeld zijn voor directe consumptie. Het gaat daarbij onder meer om vers, bier en wijn. Een deel van de winkels zou ook een apotheek krijgen.

Robots verzamelen op bovenverdieping boodschappen

Het totale assortiment van de winkel is veel groter, want op de bovenverdieping werken robots, ondersteund door personeel, aan het verzamelen van de andere boodschappen voor klanten, die vervolgens via een lopende band naar beneden worden gestuurd. Ook kunnen klanten hun volledige bestelling online doorgeven en deze vervolgens bij een loket ophalen. Door de grootschalige inzet van robots denkt Amazon, volgens de bronnen, fors te kunnen besparen op loonkosten. Een Amazon-supermarkt zou zelfs al met drie werknemers per shift kunnen werken. Het maximum zou tien zijn.

Winstmarge van 20 procent mogelijk

Veel van de technieken die Amazon wil inzetten worden door de onderneming al gebruikt in distributiecentra die grotendeels geautomatiseerd werken. Waar de gemiddelde Amerikaanse supermarktketen een winstmarge van zo’n 1,7 procent heeft, zo zou Amazon door het snijden in de personeelskosten op 20 procent uit kunnen komen. Door de toepassing van de technieken die ook bij gemakswinkel Amazon Go te zien zijn, is kassapersoneel overbodig.

Drempels tegen winkeldiefstal

Wel komt er mogelijk een ‘greeter’ die toeziet op winkeldiefstal. De onderneming denkt er verder over om de toegang te beperken tot mensen die deelnemen aan het Amazon Prime-programma, zodat hun identiteit bekend is als ze de winkel binnenkomen. Wie geen lid is, zou zich vooraf moeten legitimeren. Daarmee zou er voor winkeldieven een flinke drempel worden opgeworpen.

Reageer op dit artikel