nieuws

Nederlands Frituurcentrum lanceert e-learningmodules

Innovatie

Het Nederlands Frituurcentrum heeft met de lancering van de website Werk aan kennis en vakmanschap naar eigen zeggen een primeur voor cafetaria’s en andere frituurbedrijven. Op de site zijn op dit moment twee e-learningmodules te volgen: ‘Basiskennis voedselallergenen’ en ‘Basiskennis voedselhygiëne voor medewerkers’. In 2017 worden meer digitale opleidingsmodules toegevoegd, waaronder ‘Voedselhygiëne voor leidinggevenden’ en […]

Nederlands Frituurcentrum lanceert e-learningmodules

Het Nederlands Frituurcentrum heeft met de lancering van de website Werk aan kennis en vakmanschap naar eigen zeggen een primeur voor cafetaria’s en andere frituurbedrijven. Op de site zijn op dit moment twee e-learningmodules te volgen: ‘Basiskennis voedselallergenen’ en ‘Basiskennis voedselhygiëne voor medewerkers’. In 2017 worden meer digitale opleidingsmodules toegevoegd, waaronder ‘Voedselhygiëne voor leidinggevenden’ en een introductiemodule speciaal voor nieuwe medewerkers.

Tekort aan opgeleide mensen

Volgens Frans van Rooij, initiatiefnemer van zowel ProFri als het Nederlands Frituurcentrum, is er een groot tekort aan opgeleide mensen in de frituurbranche. ‘Het aandeel opgeleide medewerkers is net zoals in de rest van de horeca ook bij cafetaria’s en andere frituurbedrijven nog altijd gering. Wie beter wil presteren dan zijn concurrenten, zorgt dat hij over goed opgeleid personeel beschikt.’

Meer kennis en vakmanschap

Het doel van de website en de e-learnings is meer kennis en vakmanschap in de sector. Van Rooij: ‘Een ondernemer kan de beste formule bedenken, het mooiste interieur laten maken, de lekkerste producten maken of inkopen en kiezen voor de meest degelijke apparatuur. Maar als de opleiding van zijn medewerkers niet degelijk en grondig is, dan wordt dit alles teniet gedaan. Opleiding en continue training zijn van het grootste belang voor de kwaliteit van het totale horecaproduct. Ook van de frituurbranche.’

Wettelijke plicht

Van Rooij wijst er verder op dat ondernemers een wettelijke plicht als het gaat om het opleiden van medewerkers. ‘Ondernemers moeten steeds vaker aantonen dat ze hun medewerkers de juiste kennis hebben aangereikt. Zo zijn bijvoorbeeld in de nieuwe Hygiënecode voor de horeca en in de Wet werk en zekerheid (Wwz) hierover voorwaarden opgenomen.’

Ondernemers en medewerkers kunnen de opleidingen niet alleen via de computer of tablet volgen, maar ook via de smartphone.

Reageer op dit artikel