nieuws

Agrofoodpluim voor De Verspillingsfabriek

Innovatie

De provincie Noord-Brabant heeft vandaag de Agrofoodpluim uitgereikt aan De Verspillingsfabriek. Initiatiefnemer Bob Hutten en directeur Corien Poederbach ontvangen namens de hele fabriek deze aanmoedigingsprijs, omdat zij met De Verspillingsfabriek grootschalig antwoord geven op de verspilling van voedsel.

Agrofoodpluim voor De Verspillingsfabriek

Wereldwijd verspillen we ongeveer 1,3 miljard ton voedsel en initiatiefnemer Bob Hutten vond dat dit anders moest. De meeste verspilling zit bij de boer en in het verwerkingsproces. De Verspillingsfabriek verwerkt deze reststromen tot soepen, sauzen en maaltijdcomponenten die weer in het schap van de supermarkt terecht kunnen komen. Hiervoor zet De Verspillingsfabriek arbeidskrachten met een afstand tot de arbeidsmarkt in om zo de verspilling van voedsel én talent tegen te gaan. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling): ‘De Verspillingsfabriek zet voedselverspilling echt op de agenda en doet er ook wat tegen. Ik ben vol vertrouwen dat dit nog verder uit kan groeien en dat anderen het voorbeeld volgen, zodat we zorgvuldiger omgaan met onze planeet en mensen.’

Three-Sixty

Naast het maatschappelijk belang laat De Verspillingsfabriek zien dat het ook economisch interessant is om voedselverspilling aan te grijpen en het een flinke besparing kan opleveren. Daarom maakt De Verspillingsfabriek ook onderdeel uit van Three-Sixty: een groter ecosysteem van bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen dat als doel heeft om iedere boer, retailer, verwerker en consument te helpen verspilling te voorkomen, te reduceren óf, indien je verspilt, beter te verwaarden.

Koploper worden

Bob Hutten tijdens het Foodvisie-event

Bob Hutten tijdens het Foodvisie-event

De Verspillingsfabriek zet verspilling hoog op de agenda en wil Brabant inspireren om wereldwijd koploper op het gebied van voedselverspilling te worden. ‘We hebben een korte keten en kunnen heel snel schakelen dus moeten we er ook vol voor gaan om deze bijdrage aan de wereld te leveren.’, aldus initiatiefnemer Bob Hutten.

Bartstenvol

Lees in een eerder artikel op Foodvisie een uitgebreid interview met Bob Hutten en Corien Poederbach. Hierin vertellen ze over de lancering van ‘Barstensvol’, een assortiment sauzen, soepen en stoofvlees op basis van reststromen.

Reageer op dit artikel