artikel

Nieuwe vaatwasser voor bakkerijsector

Innovatie

Bakplaten of gereedschappen met aangekoekte deegresten en zetmeel; het is voor iedere bakker een crime om ze schoon te krijgen. Winterhalter, specialist in professionele vaatwassystemen, gaat de uitdaging graag aan. Door de inzet van onder meer chemie en waskracht op maat maakt de nieuwe gereedschappenwasmachine in de UF-serie korte metten met de vieze vaat.

Nieuwe vaatwasser voor bakkerijsector

– Sponsored content Winterhalter – 

Om de bestaande vaatwasmachines te optimaliseren en een specifieke oplossing te ontwikkelen voor de ‘vaatproblemen’ waar de bakkerijsector mee worstelt, verdiepten de productontwikkelaars van Winterhalter zich de afgelopen jaren in de werkprocessen in de bakkerij. Het resultaat is een nieuwe, unieke gereedschappenwasmachine in de UF-serie, die aansluit bij de specifieke behoeften van een bakker. De nieuwe machine is – afhankelijk van de beschikbare ruimte, het volume en de afmetingen van de vaat – beschikbaar in drie verschillende afmetingen: de UF-M (medium), de UF-L (large) en UF-XL (extra large).

Machine op maat

De nieuwe machine kenmerkt zich door drie unieke technieken. “Allereerst is er het zogenoemde TurboZyme-proces”, zegt Bart Lemstra, directeur van Winterhalter Nederland. “Tijdens dit inweekproces wordt ingedroogde bevuiling – bijvoorbeeld deegresten – bevochtigd met een mix van enzymen; we noemen dit de ‘korstenkraker’. Hierdoor wordt dit vuil al verwijderd voordat de eigenlijke wasbeurt van start gaat. Dit bevordert een optimaal en hygiënisch eindresultaat.”

Winterhalter TurboZyme met de zogenaamd ‘korstenkraker’

Ook het high-performance wassysteem VarioPower maakt de nieuwe gereedschappenwasmachine van Winterhalter uniek. “Met VarioPower kunnen het wasprogramma en de wasdruk worden afgestemd op de producten die worden gereinigd. Bij plastic bakjes heb je bijvoorbeeld minder power nodig dan bij beslagkommen”, licht Simone Houtepen toe. Zij is bij het bedrijf verantwoordelijk voor de marketing.
De nieuwe gereedschappenwasmachine is daarnaast uitermate zuinig. Een warmtewisselaar gebruikt de stoom uit de machine om het koude toevoerwater voor te verwarmen voor de volgende wasbeurt. “Dit zorgt voor een besparing op de energiekosten én een constant klimaat in de productieruimte”, vertelt Lemstra. “De machine geeft namelijk geen damp af, waardoor het klimaat in de productieruimte constant blijft. Dit heeft een positieve uitwerking op de deegkwaliteit.”

‘De machine voldoet aan al onze wensen!’
deBakkersdochter-2532Bakkerij De Bakkersdochter in Maastricht werkt sinds kort met een Winterhalter gereedschappenwasmachine, de UF-XL Energy. “Deze machine voldoet aan al onze wensen”, vertelt een tevreden Carmen Hermans, eigenaresse van De Bakkersdochter. “Sinds we de machine in huis hebben, kost de vaat minder handelingen. En na afloop is deze mooi schoon en droog.” Ook het schoonmaken van de machine is eenvoudiger geworden, doordat de deuren kunnen worden neergeklapt en de korf opklapbaar is, geeft Hermans aan. “Hierdoor wordt zelfs het reinigen van de wasmachine nu met plezier gedaan.” De bakker ziet ook een duidelijk meerwaarde in het energieterugwinsysteem. “Hiermee besparen we energie en geld”, legt Hermans uit. “De machine is gewoon goed; ik kan geen verbeterpunten noemen.”

Afwassen in de bakkerij? Met deze tips gaat het sneller! 

In dit dossier handige tips voor het gebruik van de vaatwasmachine voor uw bakkerijgereedschappen.

Vraag nu gratis aan… 

Reageer op dit artikel