nieuws

Helma Verkerk verruilt AB Mauri voor Solina

Geen categorie

Helma Verkerk, directeur van bakkerijgrondstoffenleverancier AB Mauri, gaat de bakkerijsector verlaten. Per 2 oktober gaat ze aan de slag bij Solina Nederland, een B2B bedrijf in savory ingredients (soepen, sauzen, specerijen, marinades etc).

Helma Verkerk verruilt AB Mauri voor Solina
Helma Verkerk verlaat AB Mauri en gaat 2 oktober aan de slag bij Solina Nederland. Foto: Joep van der Pal Dordrecht - Helma Verkerk is de nieuwe CEO van ABMauri.

Verkerk (55) werd in  september 2014 gevraagd voor de functie van general manager van AB Mauri in Frankrijk en de Benelux. Voor haar was daarmee de cirkel rond. Ooit, in 1992 begon haar loopbaan ook in Dordrecht toen ze solliciteerde naar de functie van marketing manager Benelux gist, brood- en banketingrediënten bij Gist-Brocades, het latere DSM bakery ingredients. In de afgelopen jaren zijn er verschillende overnames geweest. De laatste was twee jaar geleden, toen AB Mauri Gb Plange overnam.

Onder het leiderschap van Verkerk presenteerde AB MAuri onder meer Peulkorn, een 50 procent broodmix waarin verschillende peulvruchten zijn terug te vinden, zoals garbanzobonen, rode linzen en gele erwten. ‘Met dit product kunnen bakkers heel goed inspelen op het advies van de Gezondheidsraad om meer peulvruchten te eten. Met dit brood heeft een bakker echt een nieuw en ook heel smakelijk product op de plank’, zei Verkerk bij de lancering van het product.

In maart 2016 sprak Bakkerswereld uitgebreid met Helma Verkerk en verscheen er een portret van haar in het magazine. 

Verkerk groeide op in Amersfoort in een christelijk gereformeerd gezin. Die tijd heeft haar wel beïnvloed. Sommige leuke dingen werden haar ontzegd. Ze wilde weg uit deze benauwende cultuur en ging op zoek naar een studie waarvoor ze op kamers moest. Op haar 17e verliet ze, na haar gymnasiumopleiding, het ouderlijk huis en vertrok naar Den Haag. Een decaan op de middelbare school zag twee keuzes voor de jonge bèta-scholiere: de diëtistenopleiding of de laboratoriumschool.

‘Helemaal niet mijn wereldje’

‘Ik was natuurlijk helemaal blue en dacht er niet over om tegengas te geven’, kijkt Verkerk terug. ‘Ik koos voor de opleiding tot diëtist, maar al snel dacht ik: wat doe ik hier? Vreselijk vond ik het. Helemaal niet mijn wereldje. Maar opgevoed vanuit de moraal: als je ergens mee begint, maak je het af, heb ik doorgezet. Onderweg was ik wel begonnen aan een horeca-opleiding, want ik was helemaal niet van plan om in het ziekenhuiswereldje te gaan werken als ‘diëteut’. Ja, zo noemde ik dat’, lacht Verkerk.

Hoewel ze eigenlijk niets had met haar studie, stortte ze zich er wel volledig op en dat resulteerde in een prijs voor de beste afstudeerscriptie. Het onderwerp: een onderzoek naar de voedingstoestand van patiënten met levercirrose.

Die prijs heeft Verkerk veel geluk gebracht. Ze kon kiezen uit maar liefst drie werkgevers: Nutricia, Sandoz (farmacie) en het Zuivelbureau. De keuze viel op de laatste. In 1984 werd Verkerk diëtiste op de afdeling voedingsfysiologische publiciteit in Rijswijk en drie jaar later was ze accountmanager Kaas en Voeding. Hier ontwierp ze onder meer lespakketten voor het basisonderwijs, voor docenten, artsen en diëtisten. In deze periode haalde Verkerk haar Nima-A- en Nima-B-diploma, want ze wilde haar achtergrond als diëtist verbreden.

Stichting Voorlichting Brood

In 1989 maakte Verkerk de overstap naar de Stichting Voorlichting Brood in Den Haag, een organisatie voor de collectieve afzetbevordering voor brood. Hier kreeg ze de functie marketing manager buitenhuishoudelijke markt. Een geweldige tijd, zo herinnert ze zich. In truckercafe’s werden ‘broodjes Daf en Mercedes’ gepromoot. ‘Dit waren echte consumentencampagnes. Daar heb ik met heel veel plezier aan gewerkt.’

In het begin van de jaren ‘90 zet Helma Verkerk haar loopbaan voort bij Gist brocades in Dordrecht, het latere DSM bakery ingredients, waar ze uiteindelijk verantwoordelijk wordt voor de productgroep Banket in Europa.

In 1999 zet ze weer een verdere stap, als ze aan de slag gaat voor Cosun. Ze is daar van 2003 tot 2006 international commercial director van Unifine Food & Bake ingredients. In 2006 gaat ze vervolgens aan de slag bij Zeelandia in Zierikzee, voor de rol commercieel directeur Nederland. Ze verlaat het Zeeuwse bedrijf in 2014 als strategic director business development Europe. Om vervolgens terecht te komen op haar huidige post bij AB Mauri.

Een droomcarrière, maar niet één zonder hobbels.

Want het behouden van de balans tussen werk en privé blijkt een enorme uitdaging. Verkerk trouwt en krijgt drie kinderen. Ze is veel van huis en moet daarnaast veel reizen. Haar tijd bij Unifine beschrijft ze als: exciting and exhausting (spannend en vermoeiend, red.) Het huwelijk houdt geen stand. ‘We hadden een prima spoorboekje’, blikt ze terug. ‘Alles geregeld. Maar we leidden onze eigen levens. We misten de connectie.’

Voor Verkerk voelde haar scheiding als falen. Ze had immers trouw beloofd. Maar uiteindelijk bleek de stap een goede te zijn. Zij en haar ex spraken een co-ouderschapsregeling af en Verkerk stemde voortaan haar reisschema daar op af. Zo kon ze er opeens veel vaker zijn voor haar kinderen en dat gaf rust.

Sinds september 2014 staat ze aan het hoofd van een bedrijf dat al door menige reorganisatie is gegaan. En heeft ze een aantal zware beslissingen moeten nemen. Veel managementfuncties zijn inmiddels geschrapt. ‘Maar in de fabriek is de werkgelegenheid behouden’, zegt ze niet zonder trots. Verkerk is een mensenmanager. Ze treedt haar mensen met open vizier tegemoet.

‘Ik  heb soms harde beslissingen moeten nemen’

‘Maar die beslissingen zijn wel fair. Zo kun je ook op menselijk niveau het verschil maken. Mensen zijn het belangrijkst. Daarom ook is het bouwen van de teams mijn moeilijkste opdracht. Ik wil luisteren. Dat is belangrijk als je bouwt aan een cultuur. En ik merk ook dat de mensen dat belangrijk vinden. Ondanks alle overnames voelen de werknemers zich aan het bedrijf verbonden. Het is hun bedrijf. Ik wil geen spelletjes spelen, maar mensen met respect tegemoet treden. Ik geloof er heilig in dat dat de enige juiste weg is.’

Juiste beslissing

Nu is het tijd om weer verder te kijken. Verkerk trekt binnenkort de deur van de bakkerijbranche achter zich dicht. Ze gaat per 2 oktober aan de slag bij Solina Nederland,  een belangrijke speler in de globale voedingsindustrie.  ‘Voor mij is dit deze koerswijziging de juiste beslissing’, aldus Verkerk.

Bekijk hier de video van proefbakker Carlo Sinke en Wereldbakker Wijnand die samen aan de slag gaan met Peulkorn

Reageer op dit artikel