nieuws

VVD: Verbod op vleesnaam vegaproduct

Geen categorie

De VVD ziet graag dat voor vegetarische producten die als vleesvariant worden aangeprezen, geen vleesnamen zoals worst of schnitzel meer worden gebruikt.

VVD: Verbod op vleesnaam vegaproduct

Dat blijkt uit Kamervragen die de partij dinsdag stelt aan de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken. De liberalen verwijzen naar een uitspraak van de Duitse minister van landbouw Christian Schmidt, die vorige maand aangaf namen als ‘vegetarische schnitzel’ of ‘vega-curryworst’ te willen verbieden. Schmidt heeft als motto ‘wat er op staat moet er ook in zitten’.

Etiketten vleesvervangers misleidend

Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders stellen dat de etiketten op vleesvervangers misleidend kunnen zijn voor consumenten. Ook als vegetarische producten vrijwel hetzelfde smaken als de vleesvariant is dat volgens het duo geen reden de naam daarvan te gebruiken. De VVD’ers willen niet alleen een Nederlands verbod op vleesnamen voor vegetarische producten, maar ook dat de regering zich op Europees niveau inzet voor een dergelijke maatregel.

Kritiek oprichter Vegetarische Slager

Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager uitte eerder deze week kritiek op het standpunt van de Duitse minister. ‘Vleespuristen als Schmidt krijgen nog een zware dobber als ze alle voedingsproducten van de volgens hen verwarrende elementen willen ontdoen. De slavink bevat geen sla en geen vinken, katjesdrop heeft geen katjes op de ingrediëntenlijst, varkenshaas kan ook verwarring oproepen net als apenkoppen, gesuikerde spekjes, boterham en pindakaas. De discussie zou helemaal uit de hand kunnen lopen als er onderzoek gedaan wordt naar jodenkoeken, negerzoenen en zigeunerschnitzels.’

Oorsprong vegetarische worst in Duitsland

Korteweg stipt daarnaast aan dat de vegetarische worst volgens hem zijn oorsprong kent in Duitsland. ‘Schmidt lijkt zich niet te realiseren dat de vegetarische worst uitgevonden is in 1915 door de latere Duitse bondskanselier Konrad Adenauer (CDU), toen nog burgemeester van Keulen. Adenauer noemde zijn uitvinding de Friedenswurst, omdat hij er de Duitse bevolking mee wilde redden van hongersnood. Koning George V van Engeland, de vijand op dat moment, verleende patent op de sojaworst op 26 juni 1915, nadat het ‘Duitse Keizerlijk Kantoor voor Patenten’ dat geweigerd had, omdat er geen vlees in de worst zat.’

Reageer op dit artikel