nieuws

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl naar de beurs

Foodtrends

Takeaway.com, het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl, gaat naar de beurs in Amsterdam. De onderneming wil zo’n 175 miljoen euro aan nieuw kapitaal ophalen, bedoeld om schulden af te lossen en te investeren in zowel bestaande activiteiten als mogelijke overnames.

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl naar de beurs

De geruchten over een beursgang van Takeaway dateren al van april dit jaar.  Nu is er meer duidelijkheid: de beursgang van  zal in de komende weken plaatsvinden, afhankelijk van onder meer de marktomstandigheden. De bestaande aandeelhouders, onder wie twee durfinvesteerders, bieden ook stukken aan. Topman en oprichter Jitse Groen blijft grootaandeelhouder, maar zal geen controlerend belang hebben, zei hij in een toelichting.

34 miljoen maaltijden

Takeaway.com werd opgericht in 2000 en is in negen Europese landen actief. Naast Nederland zijn dat onder meer Duitsland, België, Oostenrijk en Polen. In totaal bestelden klanten vorig jaar zo’n 34 miljoen maaltijden ter waarde van bij elkaar 651 miljoen euro via de websites van het bedrijf. Die bestellingen leverden Takeaway.com een omzet op van 77 miljoen euro, twee derde meer dan een jaar eerder. Die groei is mede te danken aan overnames. Winstgevend is het bedrijf nog niet. Het bedrijfsresultaat (ebitda) was vorig jaar 13,8 miljoen euro negatief, het nettoverlies bedroeg 19,6 miljoen euro.

Richten op massa

Met name in Duitsland drukken hoge marketingskosten het bedrijf nog diep in de rode cijfers. ‘Wij richten ons op de massa’, zei topman Groen. ‘We gaan er vanuit dat iedereen wel minstens één keer per jaar een maaltijd bestelt. Maar om iedereen te bereiken heb je wel televisiereclame en grote billboards nodig.’ Daarom blijven de marketingkosten voorlopig toenemen. Dat geldt zeker voor Duitsland, waar de omslag naar online eten bestellen later is begonnen dan bijvoorbeeld in Nederland. Daar valt dus nog veel te winnen voor het bedrijf. ‘Wij zijn daar nu al de grootste speler, maar behalen in eigen land nog altijd meer omzet’, aldus Groen.

Schuldenvrij na beursgang

Takeaway.com verwacht dat binnen twee tot drie jaar de omzet zo sterk zal zijn gegroeid, dat in ieder geval het bedrijfsresultaat positief is, zowel voor de Duitse tak als voor het gehele bedrijf. Het is de bedoeling dat de onderneming na de beursgang geheel schuldenvrij is.

 

Reageer op dit artikel