nieuws

Granen-restsroom Oedipus in nieuwe BrouwBrood

Foodtrends

Brood gemaakt met de granen-reststroom van bierbrouwerij Oedipus. Dat is BrouwBrood dat deze week wordt gelanceerd. Vier jonge ondernemers produceren in samenwerking met de brouwerij en bakkerij Hartog’s Volkoren dit nieuwe en duurzame brood. Deze week start de verkoop in het proeflokaal van Oedipus en bij Hartog’s Volkoren. Daarna vindt uitbreiding plaats naar horecagelegenheden in heel Amsterdam.

Granen-restsroom Oedipus in nieuwe BrouwBrood

BrouwBrood is een startup die de twee ambachten van het bakken van brood en het brouwen van bier samenbrengt. De hoogwaardige reststroom van Brouwerij Oedipus wordt verwerkt en bespaart bakkerij Hartog’s Volkoren een kwart van de nieuwe grondstoffen in brood. Hiermee zet BrouwBrood een eerste stap naar de circulaire economie binnen beide productgroepen. Het speciale ingrediënt is bierbostel. Dit zijn de granen die tijdens het brouwproces gebruikt zijn en normaal gesproken worden weggegooid of aan vee wordt gevoerd. Bierbostel bevat relatief minder suikers, meer voedingsvezels en meer eiwitten dan het gebruikelijke broodmeel.

BrouwBrood

Het idee voor BrouwBrood is ontstaan toen vier studenten aan de Universiteit van Amsterdam een vak volgden over de Circulaire Economie. Ze kregen een case van een brouwerij met de opdracht een duurzaam alternatief voor zijn reststromen te bedenken. Hieruit kwam het idee van bostelbroden voort, en besloten zij met dit idee een bedrijf op te zetten. BrouwBrood stond eerder met dit idee in de finale van de Amsterdam Science and Innovation Awards in 2015, en staat in de halve finale van de Accenture Innovation Awards 2016.

 

Reageer op dit artikel