nieuws

‘Groot verschil vraag/aanbod biologisch’

Foodtrends

Nederland heeft een tekort van zo’n 500 boeren die biologisch voedsel produceren. De vraag van consumenten en supermarkten naar biologische producten is veel groter dan het aanbod.

‘Groot verschil vraag/aanbod biologisch’

Dat meldt de NOS op basis van cijfers van het CBS. Momenteel zijn er zo’n 1500 boeren die biologisch voedsel produceren. ‘Er komen er bij en er vallen er af. Grosso modo verandert er te weinig’, zegt Bavo van den Idsert, directeur van brancheorganisatie Bionext tegen de omroep. ‘Wat dreigt, is natuurlijk dat er meer bio-producten geïmporteerd gaan worden. En dat is natuurlijk zonde.’

Omschakelperiode
Volgens Van den Idsert is de omschakelperiode van 2 jaar voordat een boer zichzelf biologisch mag noemen, het grootste probleem. ‘Dat is een enorm knelpunt. Je hebt het soms over tienduizenden euro’s aan inkomstenderving. Dat kunnen niet alle boeren zomaar opvangen.’ In die 2 jaar moet de boer wel werken volgens de regels die gelden voor biologische landbouw, maar mogen de producten nog niet als zodanig worden verkocht.

Geen zaken doen
Van den Idsert zegt dat dat de overstap moeilijk zal blijven, zolang de risico’s ervan te veel bij de boer liggen. ‘Er zijn coöperaties die zeggen: je mag de overstap wel maken, maar over 2 jaar zien we wel of we jouw biologische melk afnemen. Op zo’n manier kun je natuurlijk geen zaken doen’, aldus de directeur tegen de NOS.

Marktaandeel
De omroep schrijft dat Nederlandse consumenten in 2015 voor ongeveer €1,2 miljard aan biologische producten kochten, 12 procent meer dan het jaar ervoor. Desondanks blijft het marktaandeel van biologisch marginaal met zo’n 4 procent. In landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk ligt dat veel hoger, tussen de 10 en 15 procent.

Reageer op dit artikel