blog

No waste

Foodtrends

We gooien als consumenten voor zo’n € 2,5 miljard aan voedsel weg. Producenten, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo’n € 2,5 miljard aan eten. De horeca gooit 51.000 ton aan voedsel wen en alleen al in de partycatering is sprake van 27 procent ‘waste’. Deze cijfers liegen er niet om. De overheid roept dan ook al jaren dit probleem te willen terugdringen. Toch komt het er niet zo van.

No waste

Cateraar Bob Hutten wil niet wachten. Hij stroopte zijn mouwen op en bouwde De Verspillingsfabriek. Deze fabriek verwerkt vlees en groente dat ‘over’ is van de supermarkten, telers, tuinders en producenten tot hoogwaardige soepen, ragouts, sauzen en maaltijdcomponenten. En dat is niet het enige. Hutten, spreker op het Foodvisie Event op 27 juni, wil het thema voedselverspilling echt op de kaart zetten. Ook bij cateraars en hun opdrachtgevers. Die laatsten moeten beter gaan leren bestellen. Dus bestellen voor honderd personen als ze ook zeker weten dat er honderd komen. En ze moeten af van het idee dat een buffet er altijd overvloedig uit moet zien.

Het past bij de missie van Maartje Nelissen van The Food Line-up. Zij wil dat Nederland in 2020 duurzamer eet. Op een festival is het gebruikelijk dat niets op mag zijn. Nelissen vindt dat onzin. Als wij een festival draaien met 42 ondernemers die 80.000 maaltijden per dag serveren, mogen er best drie of vier uitverkocht zijn om half elf ’s avonds. Dat is beter dan alleen achteraf met een waste-beleid komen.’

Hulde voor Hutten en de missie van Maartje.

Reageer op dit artikel