artikel

‘H32 eten en drinken’ verkoopt zijn ingrediënten

Foodtrends

Heb je naar alle tevredenheid gegeten bij H32 in Oss? Dan kun je vervolgens de ingrediënten kopen in de aangrenzende winkel met verse producten van de leveranciers. “Wij doen namelijk veel meer dan alleen gasten verzorgen aan tafel. ‘Altijd reuring’, dat is onze doelstelling” vertelt eigenaar Pierre Vink. En als er geen reuring is, dan weet het bedrijf zelf wel reuring te maken.

‘H32 eten en drinken’ verkoopt zijn ingrediënten
Pierre Vink, eigenaar H32

H32 is een café met keuken middenin het stadscentrum van Oss. Het bedrijf heeft 200 zitplaatsen en 240 terrasplaatsen. Eigenaar Pierre Vink startte vier jaar geleden met het bedrijf. “Kenmerkend is dat we alles net extra aandacht willen geven. We bakken brood en koekjes zelf, koffie krijg je bij ons in de meest uitgebreide vorm en cocktails zijn cocktails zoals ze bedoeld zijn.”

Vink is klein begonnen met een kwart van het huidige bedrijfsoppervlak. Wel had hij het hele pand altijd al in bezit maar een gedeelte was verhuurd. “Met het vertrekken van de buurman heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb het hele pand erbij betrokken. Het plan ‘restaurant met winkel’ had ik allang maar wilde ik uitsmeren over enkele jaren. Door het vertrek van de buurman liep het proces een heel stuk sneller dan gepland. Een uitdaging was geboren.”

Terug naar de basis

Pierre Vink, eigenaar H32

Pierre Vink: “We zitten nog volop in de zoektocht”

Pierre Vink ging de uitdaging aan en startte vorig jaar oktober zijn winkel in hetzelfde pand. Deze winkel biedt verse producten van de eigen leveranciers zoals koffie van Illy, thee van Dammann, verschillende azijn/olijfolie, tapenades, suikervrije jam, wijn, truffels, sauzen etc.

Het bedrijf verkocht in eerste instantie een breed pakket aan producten. Al snel kwamen ze er echter achter dat ze dichterbij zichzelf moesten blijven. “We moeten alleen producten aanbieden waar we ook mee werken, terug naar de basis. Want hierover hebben we kennis en dan wordt het ook gedragen door onze medewerkers in de winkel. Zo verkopen we alleen bbq-sauzen die we echt gebruiken in het restaurant; daar hebben we een verhaal, beleving bij. Dat werkt aanstekelijk bij onze kopers.“

Kruisbestuiving

Het bedrijf is nu een half jaar op weg met de winkel en Vink geeft ruiterlijk toe dat het toch even wennen was allemaal. “Buiten dat de ontwikkelingen enorm snel gingen allemaal, bleek ook dat winkeltje spelen een totaal andere benadering vereist dan een café runnen. We zitten nog volop in de zoektocht, het moet een eigen bedrijf worden, net als onze horeca.” Vink heeft uitgedacht dat de winkel over twee jaar een succes moet zijn. “We zetten kleine stappen vanaf nu. We gaan starten met proeverijtjes, masterclass bbq-en of wat we nog meer verzinnen. Het  moet elkaar allemaal versterken: kruisbestuiving!”

De grote kracht van het bedrijf is volgens Vink de inzet van zijn medewerkers, 85 in totaal. “Tafels, stoelen, stenen, je kunt het allemaal aanschaffen maar het belangrijkste voor je bedrijf zijn zij. Je moet zorgen dat ze in alles vakmensen zijn en daarom kiezen we heel bewust voor veel interne opleiding. Iedere week kunnen ze zich aanmelden voor een bijscholing. Het mooie is dat je ziet dat dit zich terugbetaalt. Als je hen iets biedt, heeft dat een positieve uitwerking op je bedrijf en op henzelf, dat krijg je dan weer terug.”

Blurring geen bedreiging

Het bedrijf is inmiddels ook een samenwerking gestart met de regionale slager. H32 verkoopt bijvoorbeeld hun bbq-pakketten, zowel als afhaalpunt maar nu ook online. “Er zijn veel samenwerkingsverbanden te vinden in Oss. Al denk ik dat je over zaken als samenwerking en blurring heel goed moet nadenken. Het moet je hoofdproduct ondersteunen, en je moet doen wat je passie is. Een kledingzaak die een drankje bij de kledinghokjes aanbiedt? Ik weet het niet, voor je het weet ben je een mini-café. Zitten je oorspronkelijke klanten te wachten op drinkende mensen die meekijken tijdens het kledingpassen? Bedenk altijd: wat past het best bij mij en wat bij je vaste klanten?”
Bedreiging voelt Vink helemaal niet door detailhandels die ook starten met horeca. “Wij zorgen dat we zo uniek blijven dat het geen enkele bedreiging vormt.”

De volgende uitdaging voor H32 is ook al uitgedacht: over enkele weken start het bedrijf met bezorging van maaltijden en producten. “Je kunt wel blijven stilstaan maar dan ontdek je vaak wat aan de late kant dat je bedrijf niet goed loopt. Innoveren, op alle fronten is mijn idee. En zorgen dat je medewerkers je bijbenen, je moet het namelijk vooral allemaal leuk blijven vinden”, besluit Pierre Vink.

Reageer op dit artikel