nieuws

Tom van Otterloo opent desemcafé in Steenstraat Arnhem

Foodconcepten

Bakkerij Tom van Otterloo opent woensdag 9 november om 7.00 uur de deuren van haar nieuwe vestiging aan de Steenstraat 81 in Arnhem. ‘Brood en Meer’ gaat het bakkerscafé heten, dat een schoolvoorbeeld van circulair ondernemen moet gaan worden.

Tom van Otterloo opent desemcafé in Steenstraat Arnhem
De nieuwe vestiging van bakkerij Tom van Otterloo in Arnhem. Foto: Van Otterloo

Brood en Meer wordt een specifieke desembroodbakkerij. Het gistbrood en een deel van de banketproducten komen van de bakkerij in De Steeg, vlakbij Arnhem. Van Otterloo heeft nog een vestiging aan de Graaf Lodewijkstraat in Arnhem. Bang voor kannibalisering is de bakkerij-ondernemer niet, hij verwacht wel een kleine verschuiving van publiek van de ene winkel naar de andere.

Meer dan bakkerswinkel alleen

Het bakkerscafé heeft een ruimere functie dan bakkerswinkel alleen; klanten kunnen er vanaf het ontbijt tot aan het avondeten terecht om producten af te halen of ter plekke te nuttigen. Van Otterloo heeft een lichte horecavergunning gekregen voor deze vestiging.

De bakkerij in opbouw. Foto: Posse Exclusief in afwerking

De bakkerij in opbouw.
Foto: Posse Exclusief in afwerking

De zaak, die Van Otterloo samen met zakelijk partner Sebastiaan Hetterschijt, start, is opgezet volgens het beginsel van de circulaire economie. Daarmee volgt Van Otterloo de regels van duurzaam ondernemen, waarbij afvalstromen zoveel mogelijk worden voorkomen en gereguleerd, energie via zonnepanelen wordt opgewekt, grondstoffen en materialen zoveel mogelijk uit de directe omgeving komen.

Sociale functie

Het bakkerscafé moet bovendien een bindende factor worden in de wijk, de stad en de regio. Ook het betrekken van grondstoffen, diensten en medewerkers uit de directe omgeving past daarbij. ‘Het sociale aspect is van groot belang, waarbij de economische realiteit niet uit het oog wordt verloren’, aldus Van Otterloo. ‘We moeten ook reëel ondernemen en geld verdienen, maar de manier waarop, daar kun je over nadenken.’

Afgelopen week is er proefgedraaid in de desembakkerij, waarbij Meester Boulanger Peter Bienefelt assisteerde. De winkel is bijna af, onder creatie van HollandVorm uit Duiven, nabij Arnhem.

Reageer op dit artikel