nieuws

Zaanse ondernemers vinden elkaar in VersKade

Foodconcepten

Borrelen en tegelijk je verse ambachtelijke boodschappen doen. Dat kan binnenkort bij de VersKade in de Oude Chocoladefabriek van Verkade aan de Westzijde in Zaandam. Burgemeester Geke Faber opent 28 oktober deze bijzondere samenwerking tussen zes regionale specialisten.

Zaanse ondernemers vinden elkaar in VersKade
Vijf van de zes ondernemers van De VersKade. (v.l.n.r) Simon van ’t Oever van slagerij van ’t Oever, Martin Bergsma van De Koffiezaak, Désirée Lookman van Wijnlokaal TerraVin, Linda van Brederode van Groeneveld Eten, Jaco Schippers van Bakery Institute.

Omwonenden wisten al langer hun weg te vinden naar The Bakery Institute en Wijnspeciaalzaak TerraVin die beiden al in het bijzondere pand gevestigd waren. Daardoor raakten Jaco Schippers van The Bakery Institute en Désirée Lookman van TerraVin er van overtuigd dat ze met een samenwerking met nog vier gepassioneerde ondernemers een specialiteiten versmarkt tot een succes zouden kunnen maken.

Op de VersKade kunnen bezoekers vanaf 28 oktober terecht bij zes verschillende zaken. Voor koffie bij De Koffiezaak; biologische groenten, fruit, maaltijden en shakes bij Groeneveld Eten; wijn bij Terravin; vlees Slager Van ’t Oever en kaasjes en noten bij Het Verschil. Daarnaast zijn er ook weer de verse broden en taarten van The Bakery te vinden. Bovendien is er ruimte opengelaten voor een pop-up store waar bezoekers geregeld worden verrast met steeds andere delicatesse specialisten.

‘Retail beleving’

Gezellig borrelen of lekker lunchen en tegelijkertijd boodschappen doen, het kan bij de VersKade in Zaandam.

Gezellig borrelen of lekker lunchen en tegelijkertijd boodschappen doen, het kan bij de VersKade in Zaandam.

Het concept past goed in de nieuwe ‘Retail beleving’, een trend waarin de ouderwetse winkelier de klant meer wil bieden dan alleen het product. ‘Winkelen moet een beleving zijn; de zintuigen van de klant mogen geprikkeld worden, de producten zijn herkenbaar als vers, eerlijk en betaalbaar. De passie van de ondernemer voor zijn product die zijn verhaal aan de klant kwijt wil maakt de beleving compleet’, aldus de initiatiefnemers.

Proces van anderhalf jaar

Désirée Lookman over de coöperatie VersKade: ‘Het is een proces van anderhalf jaar geweest, van brainstorm plan tot de pre-opening afgelopen week. Maar het is gelukt, mede doordat ons initiatief al snel omarmt werd door pandeigenaar Cocon Vastgoed en de Gemeente Zaanstad die een lastig vergunningstraject voortvarend met ons heeft doorlopen. Met zijn allen mogen we trots zijn op wat er nu staat en dat is nog maar het begin.’

Jaco Schippers over de eerste week van de pre-opening. ‘Op de eerste zaterdag hadden we hier de kerstomzet van vorig jaar al overtroffen! We hadden de VersKade gericht op de buurtbewoners, maar de buurt blijkt een beetje groter dan we dachten.’

Reageer op dit artikel