nieuws

Brabants cafetaria vecht voor leefbaarheid

Foodconcepten

Een cafetaria heeft naast het verkopen van snacks vaak ook een buurtfunctie. Dat geldt zeker voor cafetaria De Sleutel in het Brabantse Maren-Kessel. De eigenaren proberen met een nieuwe service de leefbaarheid in het dorp op peil te houden.

Brabants cafetaria vecht voor leefbaarheid
Foto: Els Korsten Fotografie

De Sleutel fungeert sinds kort namelijk ook als afhaalpunt voor brood en banket. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Doordat de er de laatste jaren steeds meer winkels uit het dorp verdwenen, moeten inwoners ook steeds vaker naar andere dorpen om boodschappen te doen. De eigenaren van Café-Zaal De Sleutel hebben daarom in samenwerking met een bakker in Oss een online besteldienst op poten gezet. Mensen in het dorp bestellen brood of banket bij de bakker in Oss, dat ze vervolgens iedere dinsdag en zaterdag bij de cafetaria in Maren-Kessel op kunnen halen.

Succes in een klein dorp

Steeds meer mensen weten het afhaalpunt te vinden, vertelt mede-eigenaar Claudia van der Heiden Sleutjes, die het bedrijf samen met haar ouders runt. ‘We begonnen met drie bestellingen per dag, afgelopen zaterdag waren dat er al acht. ‘Dat is best een succes in zo’n klein dorp. We hebben huis-aan-huisfolders door de bus gedaan en mensen vertellen het aan elkaar. Zo werkt dat in een dorp.’

Leefbaarheid

Het is niet voor het eerst dat De Sleutel zich inzet voor de leefbaarheid in het dorp. Enkele jaren geleden riep Toon Sleutjes al een dorpsmarkt in het leven, zo vertelt hij. ‘We zijn het enigste café en de enigste cafetaria in het dorp. Op deze manier proberen we het hier leefbaar te houden, dat is ontzettend belangrijk in de kleine dorpen.’

Nieuwe klanten

Wat de service De Sleutel op gaat leveren, is nog niet duidelijk. ‘Daar is het nog te vroeg voor’, zegt dochter Claudia. ‘We hebben met de bakker in Oss afgesproken dat mensen vooralsnog een kaartje krijgen als ze hun bestelling ophalen, waarmee ze een gratis vierpersoonsemmer friet kunnen krijgen als ze vier snacks bestellen. Dat betaalt de bakker. Daar maken mensen ook gebruik van, dat is best leuk om te zien. Zo krijgen wij er nieuwe klanten bij in de cafetaria. Steeds meer mensen weten zo de weg naar ons te vinden, jong en oud.’

Reageer op dit artikel