nieuws

Bakker Bart-franchiser ziet brood in snackbar

Foodconcepten

René Schuurman start naast zijn franchisenemerschap bij Bakker Bart een eigen snackbarketen. Half oktober beginnen hij en zijn zus Yvonne Stegeman aan de Hamburgerstraat in Doetinchem SamSam Snacks & Drinks.

Bakker Bart-franchiser ziet brood in snackbar
René Schuurman bij zijn nieuwe pand aan de Hamburgerstraat. Foto: Hans Prinsen fotografie Hans Prinsen

SamSam is een opmaat voor meer zaken in de Achterhoek. ‘Wordt dit een succes dan gaan we het concept verder uitrollen’, bevestigt Schuurman zijn ambities. De 46-jarige Zevenaarse ondernemer spreekt van een gezond ondernemersrisico en een droom die uitkomt. Een eigen horecazaak stond al lang op zijn verlanglijstje.

Samen met zijn vrouw Liset nam hij in 2005 op franchisebasis de Zevenaarse vestiging van Bakker Bart over. Een winkel die het tegen de economische stroom in, goed doet. ‘In 2010 hebben we flink verbouwd en kregen we er een groot aantal zitplaatsen bij.’ Toch bleef de eerste liefde, de horeca, kriebelen. ‘Dit was het uitgelezen moment om toe te happen,’ refereert Schuurman aan de toenemende leegstand in de Doetinchemse binnenstad. ‘Een unit voor zo weinig geld in een hoofdstraat, een prachtige kans.’

Eigen keten

SamSam Snacks & Drinks heet het snackconcept waarmee Schuurman de markt wil veroveren. Geen aansluiting bij een franchiseformule in de fastfoodbranche, maar een eigen keten met kwaliteit, lage prijzen, laagdrempeligheid en een hoge omloopsnelheid als Unique Selling Points. ‘De aardappels komen gedeeltelijk geschild binnen. We snijden ze zelf en bakken de friet voor’. Een bewerkelijk proces, maar onontkoombaar in zijn bedrijfsfilosofie. ‘De smaak is zoveel beter. Je moet wel kwaliteit leveren.’

4 gulden?

Kwaliteit tegen een lage prijs, dat wel: de kroketten, frikadellen, nasi- en bamischijven die van Jansen Foodservice komen, zijn straks voor slechts €1 te koop. Ook wil Schuurman scoren met combideals: friet met een kroket en/of iets te drinken of een milkshake. Dat betekent dat de winstmarge niet heel groot zal zijn. ‘Ik moet er natuurlijk een boterham aan verdienen, daar ben je ondernemer voor. Maar er hoeft geen schip met goud binnen te varen. Ik vind het absurd dat je €1,80 voor een bamischijf moet betalen zoals elders vaak gebeurt. Dat is omgerekend 4 gulden. Dat is toch niet normaal meer? Bij SamSam moet je lekker, goed en snel kunnen eten tegen een relatief lage prijs. Dan deel je iets samen met je bezoekers. Vandaar ook de naam SamSam. Mijn dochter heet Sam, maar we doen het ook echt samen met de klant.’

Advies Bakker Bart

De geboorte van SamSam betekent niet dat Bakker Bart in Zevenaar afgestoten wordt. ‘Yvonne zal voornamelijk in de snackbar gaan staan. Ik blijf vooral in Zevenaar en ga haar van daaruit ondersteunen waar het nodig is.’

Er zijn ambities om nog meer Bakker Bart-vestigingen op franchisebasis te gaan runnen. ‘De contacten met het hoofdkantoor zijn goed. Ik heb ze op de hoogte gehouden van mijn ideeën over SamSam. Ze hebben me zelfs nog van advies voorzien op het moment dat het proces stagneerde.’

Reageer op dit artikel