nieuws

Borgesius neemt Bakkersland tóch over

Foodconcepten

Bakkerij Borgesius neemt alle aandelen Bakkersland over van investeerder Parcom Capital. De bakkerijen gaan verder onder de naam Borgesius-Bakkersland. Directeur Jan Borgesius wil niet zeggen hoeveel geld met de overname is gemoeid. ‘Het ging niet om een onderhandeling op geld, het was een onderhandeling op zekerheden’, aldus Borgesius.

Borgesius neemt Bakkersland tóch over
Koos Groenewold

De overname ketste eerder nog af doordat deze zekerheden voor Borgesius te onduidelijk waren. Daarin is inmiddels verandering gekomen. ‘Je probeert te voorspellen wat je kán overkomen de komende jaren. Daar hebben we de afgelopen tijd als familie flink over gediscussieerd’, aldus Borgesius.

Extern kapitaal

Voor deze overname is Borgesius afhankelijk van ‘extern kapitaal’. Hij gaat er vanuit dat de fusie niet ten koste gaat van werkgelegenheid. Wel geeft hij aan dat er gekeken wordt naar het verhogen van de efficiëntie van het bedrijf. ‘Het personeel is allemaal ingelicht en volgens mij is iedereen blij. Blij dat het weer een familiebedrijf wordt. Wij hebben als Borgesius alleen maar bedrijven overgenomen, nooit afgestoten. Die bedrijven hebben we steeds nieuw leven ingeblazen, dat DNA verandert niet.’

De huidige generaties Borgesius denken een gezond bedrijf te kunnen neerzetten in Nederland, waarbij ze tegenwicht willen bieden aan de krimpende broodmarkt. ‘Ik heb maar één droom en dat is dat mijn kleinkinderen nog bakker kunnen en willen zijn’, aldus Jan Borgesius.

Management

De directie van het concern bestaat uit zes familieleden. Het management van Bakkersland blijft op zijn post. ‘De komende tijd zullen we wel een wat ander soort management krijgen, dat moeten we nog uitkristalliseren, maar we doen ons best naar elkaar toe te groeien’, aldus Jan Borgesius. ‘We nemen de takken dagvers brood en gebak over.’

De nieuwe consolidatie heeft door heel Nederland negentien bakkerijen, die werk bieden aan meer dan tweeduizend mensen. Topman Chris Deen van Bakkersland meldt aan het ANP: ‘Het is een mooie stap voor iedereen, waarbij onder meer kennis, technologie en producten over en weer worden gedeeld.’

De gecombineerde bakkerijorganisatie levert onder meer brood aan grote Nederlandse supermarktketens, waaronder Jumbo en Albert Heijn. Borgesius wil zich op de Nederlandse markt richten. ‘Misschien dat je jonge generatie later over de grens wil, maar ik niet’, aldus Jan Borgesius.

De overname is nog wel afhankelijk van de goedkeuring door toezichthouders.

Verrast

Begin januari kwam het nieuws naar buiten dat er gesprekken werden gevoerd tussen Borgesius en Bakkersland. Een eventuele overname door Borgesius zou Henk van Beers van de CNV toen nog verrassen. ‘Andersom was het logischer geweest, omdat Bakkersland vele malen groter is.’ Van Beers bevestigt dat hij op de hoogte is gesteld van de gesprekken. ‘Bakkersland heeft moeilijke jaren gehad, maar heeft een belangrijke investeringsslag gemaakt, het is een gezonde partij.’ Dat een kleine partij een grote overneemt is verrassend, maar wel positief, vindt Van Beers. ‘Borgesius is wel een echt bakkersbedrijf.’

Een paar maanden later lieten Borgesius en Bakkersland weten dat een eventuele overname van de baan was. ‘De partijen zijn er samen niet uitgekomen’, was de korte reactie van Bakkersland destijds aan Bakkerswereld.

Bakkersland

Bakkersland is de grootste speler in de bakkerijsector. Het bedrijf was eigendom van investeerder Parcom, dat ook Uniekaas in het portfolio heeft. Het concern heeft de afgelopen jaren een aantal niet-kernactiviteiten afgestoten waaronder de winkels van Multivlaai. Het bedrijf is in 1999 ontstaan na een fusie van tien familiebedrijven. Door het hele land telt Bakkersland veertien (waarvan twee worden samengevoegd in de nieuwbouw in Aalsmeer) bakkerijen. De jaaromzet van Bakkersland is 434 miljoen euro.

Borgesius

Bakkerij Borgesius was voor de overname veel kleiner, het in 1895 opgerichte familiebedrijf heeft vijf vestigingen in Leeuwarden, Stadskanaal, Sappemeer, Nieuw Amsterdam en Arnhem. De laatste twee nam Borgesius in 2008 al over van Bakkersland. Borgesius bakt voor diverse afnemers en opereert onder meer met de formules Bake-it, Het Bakkerscafé en The Bread Office.

Reageer op dit artikel