nieuws

NS wil in winst van AH to go blijven delen

Foodconcepten

UTRECHT – De NS gaat definitief afscheid nemen van het grootste deel van zijn retailactiviteiten. De spooronderneming wil met de kopers afspraken maken over delen in de opbrengsten.

NS wil in winst van AH to go blijven delen
SONY DSC

Topman Roger van Boxtel van de NS presenteerde dinsdag de strategische visie voor de spoorwegen. Eerder was al uitgelekt dat de onderneming zich weer veel meer gaat richten op het uitvoeren van zijn kernactiviteiten en het afscheid gaat nemen van zijn retailactiviteiten en van busdochter Qbuzz. De NS is onder meer in winkels de grootste franchiser van Albert Heijn, terwijl het bedrijf ook eigen Hema-winkels heeft op stations. Daarnaast exploiteert de NS horecaformules als Julia’s en Smullers.

Huurpenningen en deel winst incasseren
Voor al deze activiteiten worden nieuwe eigenaren gezocht. De NS verwacht niet dat dit tot een grote daling van de inkomsten gaat leiden. De NS blijft eigenaar van het vastgoed en kan dus huurpenningen gaan incasseren. Daarnaast moeten er afspraken komen met de nieuwe eigenaren over het delen van de opbrengsten van de vestigingen. De formules zullen in principe afzonderlijk worden verkocht.

Ahold wil de To Go-winkels mogelijk zelf exploiteren
Bronnen binnen de markt verwachten dat Ahold interesse zal hebben in het zelf exploiteren van de stationssupermarkten. De marktleider binnen de Nederlandse supermarktsector heeft 45 To Go-vestigingen op stations, maar exploiteert de formule zelf ook in winkelstraten en op andere locaties met veel passanten. Mogelijk hebben ook financiële partijen interesse in de winstgevende retailactiviteiten van de NS.

Kiosk blijft wel van de NS
De NS zet niet alle retailactiviteiten in de etalage. De formule Kiosk, met kleine winkeltjes op de perrons zelf, en Stationshuiskamer blijven wel eigendom van de NS. De Spoorwegen hebben de laatste jaren sterk ingezet op vernieuwing van de stations, waarbij veel ruimte werd gemaakt voor retail, waaronder foodproducten voor directe consumptie of om mee te nemen.

Reageer op dit artikel