nieuws

Britse super Sainsbury koopt nonfoodretailer

Foodconcepten

LONDEN – Het Britse supermarktbedrijf Sainsbury neemt branchegenoot Home Retail Group over voor circa 1,3 miljard pond (€1,7 miljard). De Britse supermarktketen stapt daarmee in een nonfood online verkoopkanaal.

Britse super Sainsbury koopt nonfoodretailer

Home Retail Group is de eigenaar van de winkelketen Argos, die de laatste jaren de transformatie heeft doorgemaakt van een Kijkshop-achtige catalogusverkoper naar een groot e-commercebedrijf. De afgelopen periode werd al geëxperimenteerd met shop-in-shops van Argos in tien van de grootste Sainsbury’s-vestigingen. Dit leidde tot een flinke stijging van de verkopen van non-food.

Groei zoeken in non-food en online
De nieuwe dochteronderneming is extra aantrekkelijk voor Sainsbury’s vanwege het gebrek aan groei in de foodmarkt. De nummer twee op de Britse markt heeft net als de andere grotere ketens veel last van de opmars van Aldi en Lidl en ziet in de groei van online en in non-food manieren om zelf weer tot nieuwe groei te komen.

Flinke groei van het aantal afhaalpunten
Daarnaast ziet de onderneming goede synergie tussen de eigen supermarkten en de winkels van Home Retail Group op het gebied van afhaalpunten. Zo moet het waarschijnlijk mogelijk worden om online aankopen bij Argos af te halen in de supermarkt, zoals in Nederland Albert Heijn en zusterbedrijf Bol.com samenwerken in afhaalbalies. In het Verenigd Koninkrijk ziet Sainsbury’s op dat vlak vooral kansen met zijn keten van kleinere gemakswinkels in de stadscentra.

Kostenbesparingen door minder winkels
Dit betekent wel dat het aantal Argos-winkels de komende jaren gaat afnemen. Op dit moment beschikt de non-foodretailer over 840 vestigingen, maar van 40 procent loopt de komende vier jaar het huurcontract af. Door het aantal zelfstandige winkels te verkleinen en het aantal shop-in-shops en afhaalpunten te verhogen hopen beide partijen flink te kunnen besparen. De deal moet leiden tot jaarlijkse kostenvoordelen van minstens 120 miljoen pond vanaf het derde jaar na afronding.

Overname deels in contanten
Sainsbury voldoet de overnamesom deels in contanten en deels in eigen aandelen. De huidige aandeelhouders van Home Retail Group krijgen circa 12 procent van het gecombineerde bedrijf in handen.

 

Reageer op dit artikel