nieuws

V&D mikt op doorstart met La Place

Foodconcepten

AMSTERDAM – Het management van V&D wil een doorstart inclusief de foodtak La Place. De kans is echter groot dat La Place los meer waard is dan de warenhuizen en verkoop meer opbrengt voor de schuldeisers.

V&D mikt op doorstart met La Place

De cruciale vraag de komende periode is op welke manier een doorstart voor V&D wordt gerealiseerd. Kiezen de curatoren van het vlak voor Nieuwjaar failliet verklaarde warenhuis voor een doorstart met zo veel mogelijk banen of kiezen zij voor de maximalisatie van de opbrengsten. In dat geval kan het interessanter zijn om het meest winstgevende onderdeel van het concern, La Place, los te verkopen.

V&D hinderde La Place
Foodmagazine-columnist Jan-Willem Grievink vertelde de NOS afgelopen weekeinde dat hij denkt dat V&D de afgelope periode de groei van La Place heeft gehinderd. ‘Er kon niet worden geïnvesteerd omdat het geld naar de winkels ging. V&D was een blok aan het been van La Place.’ Over de toekomst van de horecaformule is hij duidelijk. ‘La Place is een formule die internationaal hoog staat aangeschreven. In het buitenland wordt gesmeekt om ermee door te gaan. Ik maak me over La Place geen zorgen.’

Lijst van kansrijke kandidaten
De directie van het warenhuisconcern hoopt op een doorstart inclusief de foodtak. Binnen enkele weken moet er een lijst zijn van kansrijke kandidaten voor zo’n doorstart. Die worden dan uitgenodigd om een bod te doen en duidelijk te maken welke onderdelen ze willen overnemen en wat ze daarmee van plan zijn. De betrokkenheid van La Place is daarbij belangrijk, aangezien deze tak, volgens NRC, goed is voor een kwart van de totale omzet van V&D.

Winstgevendheid La Place onder druk
De winstgevendheid van La Place staat daarbij, volgens Het Financieele Dagblad, wel onder druk. In 2014 verdiende de foodtak van V&D nog €4,6 miljoen, maar in de eerste elf maanden van 2015 was dit maar €1,4 miljoen. Volgens de krant heeft V&D-eigenaar Sun Capital een voorkeur voor losse verkoop van La Place om zo de opbrengst te maximaliseren. Sun zou zelf ook een plan hebben voor een doorstart met een klein deel van de warenhuizen, maar zonder La Place. Dit is tegen het zere been van de zittende directie van V&D, dat wil doorstarten met La Place.

Rekeningen betaald
Het faillissement verandert overigens voorlopig niets aan de positie van La Place. Voor deze tak van het bedrijf worden de rekeningen aan leveranciers nog altijd betaald om zo de aanvoer van verse producten op gang te houden. Dit is noodzakelijk om de voortzetting van de werkzaamheden te garanderen.

Reageer op dit artikel