nieuws

V&D krijgt uitstel van betaling

Foodconcepten

AMSTERDAM – Warenhuisketen V&D heeft de bescherming van de rechtbank nodig. De onderneming ontving vanmorgen vroeg in Amsterdam uitstel van betaling.

V&D krijgt uitstel van betaling

Daarmee wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de tumultueuze recente geschiedenis van Vroom & Dreesman. Uitstel van betaling is vaak het voorportaal van een faillissement. Vanuit de foodbranche is het daarbij het lot van horecadochter La Place het meest interessant. Dit wordt algemeen gezien als de meest winstgevende tak van V&D. Hoewel het bedrijf op de meest uiteenlopende locaties vestigingen heeft, is La Place ook vertegenwoordigd in alle warenhuizen van V&D.

Geruchten over acute problemen
Eerder deze week doken al geruchten op dat V&D ook dit jaar verlieslatend was en de nood hoog was. Een woordvoerder liet toen nog weten dat het bedrijf op schema lag om weer winstgevend te worden. Dit jaar kwam de onderneming onder meer in conflict met werknemers over een verplichte loonsverlaging . De rechter stak in februari een stokje voor de loonsverlaging van 5,8 procent. In juli volgde een akkoord met de bonden waarbij werd afgezien van loonsverlaging, maar er wel een reorganisatie kwam waarbij 400 banen verloren gingen.

Verlies van €49 miljoen
Ook met verhuurders van winkelpanden lag V&D in de clinch in een poging geld te besparen. Dit was dringend noodzakelijk omdat V&D in 2014 een verlies van €49 miljoen leed, zoals de onderneming al jaren meer kosten heeft dan inkomsten. In de loop der jaren hebben verschillende redders plannen gemaakt om V&D uit het slop te trekken. In februari van dit jaar trad John van der Ent aan als de nieuwe hoogste baas. In diens reddingsplan voor de keten zou La Place een veel grotere rol gaan spelen.

Eigenaar Sun Capital
De aandelen van V&D zijn in handen van investeerder Sun Capital. Deze partij pompte afgelopen zomer nog eens €47 miljoen in V&D om daarmee een consortium van banken uit te kopen. Daarmee kwam de totale investering van Sun Capital in V&D.uit op €212 miljoen. Sun kocht V&D in 2011 voor naar schatting €70 miljoen van Maxeda, de door investeerder KKR opgerichte opvolger van het oude Vendex-concern. Eerder greep Sun Capital mis met de overname van postorderbedrijf Neckermann.

Verklaring van de directie
Kees van de Meent en Hanneke De Coninck‐Smolders zijn door de rechtbank aangesteld als bewindvoerders. De vestigingen van V&D blijven tot nader order gewoon open. ‘De onderneming werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden, waaronder de ‘Indian Summer’ in november en december. Dit leidde tot een omzetval en liquiditeitstekort. De aandeelhouder en financier van de groep bleek helaas niet langer bereid, om deze liquiditeitsbehoefte af te dekken en de bestaande financiering te continueren. Op basis hiervan heeft de directie de conclusie moeten trekken, dat de onderneming niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen’, stelt de directie in een verklaring.

Reageer op dit artikel