artikel

Gezonde kantine: Rob & Bob Fair Food

Foodconcepten

Toen Koppert Cress groeide, groeide het bedrijf ook de oude lunchruimte uit. Tijd voor een echte gezonde kantine. Samen met Hutten Catering werd afgelopen december ‘Rob & Bob Fair Food’ geopend. Met als doel de gezondste bedrijfskantine van Nederland te worden, maar dan volgens de principes van Dutch Cuisine.

Gezonde kantine: Rob & Bob Fair Food

Rob Baan, de CEO van Koppert Cress, was al voor de start van Dutch Cuisine een overtuigd aanhanger van de uitgangspunten van de organisatie. Dat hij als gepassioneerd kookliefhebber en kenner van vele eetculturen ook bestuurslid van Dutch Cuisine is geworden, onderstreept dat alleen maar. ‘Ik was altijd al een fan van de 80/20-regel van Dutch Cuisine, waarbij de 80 staat voor het percentage groente. Zeker wat groentes betreft hebben wij echt de allermooiste producten van de wereld in Nederland en in ons Westland. Jammer dat we het merendeel exporteren en er zelf niet meer van kunnen genieten. Dat gaan we in onze bedrijfskantine dus anders doen’, stelt hij. Voor Hutten Catering, de andere initiatiefnemer van Rob & Bob, staat het bijdragen aan een gezonder leven zelfs in de bedrijfsdoelstellingen. In 2017 wil het bedrijf van Bob Hutten 50 procent minder suiker in producten gebruiken (t.o.v. 2014). Daarvoor heeft Hutten het eigen label De Guyt ontwikkeld. Dit huislabel heeft de ambitie om minder zout, suikers en vetten in de producten te gebruiken. Daarvoor wordt samengewerkt met wetenschappers en voedingsdeskundigen. Hutten stelt dat zijn bedrijf een belangrijke rol kan spelen in verantwoord eten in bedrijfskantines. ‘Uiteindelijk beslissen wij mede wat we onze gasten elke dag voorschotelen.’

Leestip: Koppert Cress’ plantjes met grootse smaken

 

Salade Rob (Baan) & Bob (Hutten)

Niet alleen de borden kleuren ‘groener’ door het gebruik van meer groentes. Ook is in de inrichting de kleur groen leidend. ‘Ik heb een aantal tuinders uit de omgeving gevraagd planten te leveren voor ons restaurant. Dat maakt het gezelliger en meer inspirerend. Op alle
tafels stond altijd al een ruime voorraad Broccocress en dat is zo gebleven. De kiemen van het plantje zitten boordevol vitamines en bevatten net zoveel sulforafaan, een sterke anti-oxidant, als een struik broccoli’, licht Baan toe.

De 80/20-regel

De foodbeweging Dutch Cuisine, met als bekendste boegbeeld chefkok Niven Kunz, is al jarenlang voorvechter van de regeling van 80 procent groente en 20 procent vlees of vis. Volgens de visie van Dutch Cuisine moet naast het gebruik van Nederlandse producten het bord ook vertellen welk seizoen het is. ‘Bij Rob & Bob bieden we alle maaltijden in het bedrijfsrestaurant aan volgens deze 80/20-regel’, zegt Robert van Kruijssen, de chef-kok van het bedrijfsrestaurant. ‘Bovendien gebruiken we alleen volkorenproducten voor brood, rijst en pasta en zijn we erg terughoudend met het gebruik van zout. Als het even kan, gebruiken we het helemaal niet. We motiveren onze gasten liever om de verschillende cressen als smaakmakers te gebruiken.’

Diëtiste aan de knoppen

Een andere belangrijke rol bij het gezonder krijgen van het bedrijf heeft de diëtiste en voedingsdeskundige van Koppert Cress, Louise de Jongste. Naast haar dagelijkse werk ten aanzien van voeding en gezondheid waarbij de inhoudsstoffen van de ‘cressen’ en de

Verse, gezonde drankjes op waterbasis.

zakelijke vertaling daarvan een belangrijk onderdeel zijn, kreeg ze ook een adviserende rol in het restaurant. Samen met chef-kok Van Kruijssen bepaalt zij de menukaart voor het personeel. ‘We hebben ervoor gekozen om de mensen niet te veel zelf te laten kiezen, maar om gewoon een maaltijd te serveren’, vertelt zij. ‘Daarbij willen we op een aantrekkelijke manier gezonde ingrediënten toevoegen. Dus leuk verwerken in een gerecht zonder dat je het gevoel krijgt ‘konijnenvoer’ te eten’, verklaart ze. Het uitgangspunt is dat de personeelsleden minimaal 150 gram groente en vezels tijdens de lunch geserveerd krijgen. ‘Daarbij zijn de soepen en spreads onze geheime wapens om extra veel groente binnen te krijgen’, stelt De Jongste. ‘Alle frisdrank is ook verbannen uit het bedrijfsrestaurant’, verklaart De Jongste. ‘We maken dagelijks verschillende verse vruchtendranken op basis van water. Daarnaast gebruiken we magere biologische zuivelproducten.’

Personeel gaat 500 kilo afvallen in 2017

‘Een ander leuk doel is om door middel van het nieuwe bedrijfsrestaurant met het gehele bedrijf in 2017 ruim 500 kilo af te vallen’, vertelt Baan. ‘Natuurlijk is deelname op basis van vrijwilligheid. Louise de Jongste ondersteunt nu al personeelsleden die behoefte hebben aan een gezondere leefstijl. Begin 2017 gaat onze test met gezamenlijk afvallen van start. Op vrijwillige basis vragen we zoveel mogelijk medewerkers om deel te nemen. Voor alle deelnemers wordt er een 0-meting gemaakt.’ Daarbij maakt De Jongste gebruik van de Tanita-weegschaal. ‘Dat is een weegschaal die verder kan gaan dan het wegen alleen en desgewenst ook de metabolische waarde, het vet- en spierpercentage en de BMI berekent’, vertelt zij. ‘We starten eerst met een proef van drie maanden en op basis van die resultaten besluiten we om al dan niet door te gaan.’

Vrijdag is Guilty pleasure-dag

Voorheen stond, net zoals bij veel andere bedrijven, de vrijdag bij het personeel van Koppert Cress in teken van een bezoek aan de snackbar of werd er ander ‘zondig’ voedsel gehaald of binnengebracht. Genoeg reden voor de nieuwe bedrijfskantine om elke vrijdag een ‘guilty pleasure’-dag te houden. ‘Ons doel is aan te tonen dat lekker ook gezonder kan zijn’, vertelt de diëtiste. ‘Dan zijn we misschien iets minder gezond bezig dan op de andere dagen, maar nog altijd veel gezonder dan met een snackje buiten de deur. Wij hebben dan bijvoorbeeld een volkoren pitabroodje met wat rauwkost en kipshoarma; met gebruik van onbewerkte vetten is dit een veel verantwoordere variant dan die van de snackbar.’
‘Het blijft bizar dat je volgens de belastingwetgeving maar voor een heel klein bedrag eten mag geven aan je medewerkers. Terwijl je bijvoorbeeld wel de verplichting hebt om voor veiligheidsbrillen en -schoenen te zorgen. En dan mag je voor het belangrijkste van je medewerker, zijn lichaam, niets doen’, zegt Rob Baan geïrriteerd. ‘Ik hoop dan ook dat de Belastingdienst mij gaat beboeten, want ik ga niets rekenen voor de gezonde maaltijd voor mijn personeel. Als ik een boete krijg opgelegd, dan procedeer ik met de Belastingdienst tot aan de Hoge Raad.’

Kooklessen en supermarkttour

‘Van mij mag je best een forse belasting heffen op ongezond eten en drinken, maar níet op gezonde voeding’, zegt Baan. ‘In het bedrijf is onze eerste stap het helpen van onze collega’s. Maar we gaan bijvoorbeeld ook kooklessen geven voor de partners thuis, om duidelijk te maken dat gezond eten ook heel erg lekker kan zijn. We helpen ze ook met een supermarkttour om de gezondere producten te kunnen vinden. Zo wordt het echt een feestje niet alleen voor ons hier, maar ook voor de gezinnen thuis en met heerlijk eten bovendien’, zo besluit hij. Koppert Cress heeft vestigingen over de hele wereld, alleen al in Nederland zijn er nog drie andere vestigingen in het Westland. ‘Die vestigingen zijn veel kleiner en hebben geen bedrijfskantine’, zegt Baan. ‘Onze chef zorgt ervoor dat deze vestigingen in de loop van de ochtend een aantal verse gerechten krijgen aangeleverd. Zo kunnen onze collega’s ook direct profiteren van de voordelen van Rob & Bob. ‘Het is nog veel te vroeg om te zeggen of de andere landen waar we actief zijn aan de slag gaan met deze formule’, zo besluit Baan. De eerste resultaten zijn al zichtbaar. Medewerkers roemen de keuken, de sfeer en de smaken van de gerechten. Dat gezonder eten een positieve uitwerking heeft op het bedrijf en het ziekteverzuim, is een leuke bijkomstigheid, licht Baan toe. ‘Maar dat is nooit de insteek geweest. Wij zochten een bedrijfsrestaurant waar iedereen zich thuisvoelt met gezond en lekker eten in een groene omgeving. Zo wordt het lunchmoment een fijn moment om even lekker te eten en veel interactie met elkaar te hebben. Ongeacht de rangen en standen in het bedrijf. En je voelt je er op termijn nog lekkerder door ook, dat is ons doel’, aldus Baan. 

Reageer op dit artikel