nieuws

Onderzoek naar etenswaren met ‘foute eieren’

Consument

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt in welke voedingsmiddelen eieren zijn gebruikt waar mogelijk het gif fipronil inzit, zegt een woordvoerster woensdag.

Onderzoek naar etenswaren met ‘foute eieren’

Eieren worden verwerkt in tal van producten, waaronder mayonaise, kant-en-klaar maaltijden, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en chocolade.

Waarschuwing

De inspectiedienst waarschuwde consumenten maandag om eieren waar een te hoog fipronil-gehalte in zit met bepaalde codes erop niet te eten. Eén code had betrekking op eieren die een ‘acuut gevaar voor de volksgezondheid’ opleveren. ‘Bij die code gaan we na in welke voedingsmiddelen de eieren terecht zijn gekomen’, aldus de NVWA-zegsvrouw. Wanneer het onderzoek is afgerond kon zij niet zeggen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is duidelijk of de eieren helemaal veilig zijn, zei de tweede man van de NVWA dinsdagavond in Nieuwsuur.

Onderzoek

Tegen het weekeinde zijn de onderzoeken van de bijna tweehonderd verdachte bedrijven klaar, denkt Freek van Zoeren. ‘Als iemand zegt, nou ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden’, zei de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de dienst. Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO is die waarschuwing ‘verschrikkelijk en totaal onnodig. In de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn 100 procent vrij van het middel’, zei hij woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Codes

Eerder op de dag voegde de NVWA nog eens zeventien codes toe aan de lijst van eieren met een te hoog gehalte van het verdelgingsmiddel fipronil. Op die lijst staan nu 27 codes van eieren die niet veilig zijn voor kinderen.

Bekijk hier de lijst met eicodes van eieren met te hoog fipronilgehalte

Reageer op dit artikel