nieuws

‘App als vervanger van vinkje niet kansrijk’

Consument

GRONINGEN – Hoogleraar retail en marketing Laurens Sloot ziet weinig in de app die minister Schippers wil introduceren als vervanger van het vinkje. ‘Buitengewoon kleine kans dat die app van de minister effectief zal zijn.’

‘App als vervanger van vinkje niet kansrijk’

Sloot zegt dit in een achtergrondverhaal in De Volkskrant. Eerder deze week werd bekend dat de ‘Ik Kies Bewust’-vinkjes gaan verdwijnen van de verpakkingen van producten in de supermarkt. Dit besluit werd genomen door minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Als vervanging komt er waarschijnlijk een app die persoonlijk voedingsadvies geeft aan consumenten.

Voedingsonderwijs op basisschool effectiever

Laurens Sloot ziet er weinig in. ‘Er zijn al calorie-apps, en die worden gebruikt door zeer bewuste consumenten. Overgewicht en een ongezond eetpatroon komt juist vaker voor bij een andere groep consumenten, die uit de lagere sociale klasse en 40-plussers. Meer voedingsonderwijs op de basisschool acht ik veel effectiever dan die app’, zo wordt Sloot geciteerd in de krant.

Mogelijk toch nog nieuw logo

Directeur Gerda Feunekes van Het Voedingscentrum verwacht dat de app in januari wordt gelanceerd en ziet juist wel kansen. ‘Dit is wel de toekomst hè. Kijk naar hoe jongeren met apps omgaan. Maar het is zeker niet alles. Ik sluit niet uit dat er daarnaast nog een nieuwe keuzebevorderend logo komt voor mensen die niet handig zijn met apps. Maar dat is aan de minister.’

App is juist wel helemaal van deze tijd

De app, die eind 2017 het volledige assortiment van de supermarkten moet bevatten, moet klanten in staat stellen barcodes van producten te scannen. Ze krijgen dan direct informatie over de hoeveelheid ongezonde stoffen, of het deel uitmaakt van de Schijf van Vijf en welke allergenen erin zitten. ‘Je gaat dat als consument niet elke keer doen. Je probeert het uit en dan weet je op een gegeven moment wel wat voor jou de ideale producten zijn. Als er productvernieuwingen komen, doe je het opnieuw’, aldus Feunekes. Voor de app moeten fabrikanten wel productie-informatie vrijgeven.

Reageer op dit artikel