nieuws

Horeca-onderzoeksresultaten CBS: ‘Groei in stedelijke regio’s ligt hoger’

Consument

Horecabedrijven in (middel)grote steden presteerden tussen 2011 en 2015 aanzienlijk beter dan horecagelegenheden buiten de stad. Met bijna 20 procent meer omzet in deze periode was de omzettoename van de horeca in de 36 grootste Nederlandse steden twee keer zo groot dan daarbuiten. Dat is een van de uitkomsten uit het onderzoek die het CBS maandag op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam bekend maakte.

Horeca-onderzoeksresultaten CBS: ‘Groei in stedelijke regio’s ligt hoger’

Het onderzoek van CBS werd uitgevoerd in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De uitkomsten van dit onderzoek hebben uitsluitend betrekking op de ruim 20.000 horecabedrijven in Nederland die lid zijn van branchevereniging KHN, bedrijven goed voor een totale omzet van €14,3 miljard.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen:
‘Overal zien
we de schreeuw
om medewerkers’

KHN-voorzitter Robèr Willemsen sprak tijdens de bijeenkomst op Gastvrij Rotterdam van een snel veranderlijke markt. ‘Overal zien we de schreeuw om medewerkers in de bediening en de keuken. Werken in de horeca moet weer een positieve trend worden.’

 Grootste groeier

‘Grootste groeier qua omzet in 2015 is de hotelbranche.’ De tak waar het minder gaat, zijn de cafés’, vertelt de hoofdeconoom Peter Hein van het CBS. ‘Het lijkt erop dat Nederlanders minder vaak naar het café gaan.’

Horecabedrijven

Tussen 2011 en 2015 kampten horecabedrijven in stedelijke gebieden alleen in het eerste kwartaal van 2013 met een omzetafname (-1,3 procent). In de overige kwartalen nam de omzet toe ten opzichte van een jaar eerder. Horecabedrijven buiten de stad kenden vier kwartalen met dalende omzetten.

‘Meer vrouwen werken in horeca’

Er werken iets meer vrouwen dan mannen in de horeca. Maar met 53 procent vrouwelijke werknemers en 47 procent mannelijke is de horeca door beide geslachten goed vertegenwoordigd. Buiten de stad werkt met ruim 56 procent een nog iets groter percentage vrouwen in de horeca. In (middel)grote steden is het aandeel vrouwen en mannen (51 versus 49 procent) zo goed als gelijk.

In de daghoreca, bijvoorbeeld koffie- en theehuizen, ijssalons en lunchrooms, is het aandeel vrouwen het grootst. Hier werken meer dan twee keer zoveel vrouwen als mannen. In restaurants werken gemiddeld net zoveel vrouwen als mannen. Het gemiddelde uurloon voor een horecamedewerker is €11.60 per uur.

Gemiddelde leeftijdsgroep tussen 16 en 20

De leeftijdsopbouw van vrouwen en mannen werkzaam in de horeca is nagenoeg gelijk aan elkaar. Gemiddeld is de leeftijdsgroep 16 tot 20 jarigen (28 procent) het grootst. Vooral in snackbars en fastfoodrestaurants werkt een groot percentage jongeren tussen de 16 en 20 jaar (47 procent). In hotels is de gemiddelde leeftijd iets hoger. Hier vormen twintigers de grootste groep. ‘Daarmee heeft de horeca een heel andere leeftijdsopbouw dan andere branches’, aldus Peter Hein van het CBS.

Reageer op dit artikel