nieuws

Karlijn Dapper: “Schenk thee in een wijnglas”

Consument

‘Vaak is het alternatief voor wijn, een glas water. Maar dat is zonde’, zegt Karlijn Dapper van Tea Lifestyle, winnaar Dutch Tea Championschip 2015. ‘Thee is een perfect alcoholvrij alternatief voor wijn. Het voegt als smaak iets toe.

Karlijn Dapper: “Schenk thee in een wijnglas”
Thee in een wijnglas? Foto Koos Groenewold

‘Net als in wijn zijn er in thee smaakprofielen te herkennen. Serveer thee in een wijnglas en vertel het verhaal erachter, dan serveer je echt een beleving.’ Thee in combinatie met kaas bijvoorbeeld, noemt ze fantastisch. ‘Thee zorgt ervoor dat je mond voorverwarmd is. Dat zorgt echt voor een smaakexplosie. Laat je gasten dat ervaren. Het kan een gerecht echt omhoog halen.’

Jasmijnthee: bouquet van champagne

Koffie noemt ze ook als alternatief voor wijn. ‘Maar koffie heeft een hele dikke deken. Thee heeft dat niet en doet visueel ook heel veel. Jasmijnthee bijvoorbeeld heeft het bouquet van champagne.’ Dapper raadt af om thee te serveren in een traditionele kop met schotel. ‘Serveer de thee juist koud en in een champagneglas. Het oog wil natuurlijk ook wat. Als je thee serveert in plaats van wijn, dan moet je zorgen dat de thee past bij het gerecht. Dat is vooral een kwestie van proeven.’

Bij de International Tea & Coffee Academy kan je een theetraining van een dag volgen om meer over thee te leren. Erkend theesommelier ben je na een training van een jaar. Daar leer je onder meer wat melangeren en terroir is en wordt uitleg gegeven over de gong fu cha versus twee-kannentechniek. Maar vooral leer je er op een speelse manier met thee werken.’

Reageer op dit artikel