nieuws

‘Vleesverkoop gaat weer stijgen’

Consument

AMSTERDAM – De Nederlandse vleessector verwacht dat de verkopen van vlees de komende jaren weer gaat stijgen.

‘Vleesverkoop gaat weer stijgen’

Volgens voorzitter Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector heeft de daling van de vleesverkoop laatste jaren vooral een economische oorzaak. ‘Vanaf 2008 zie je een lichte daling, met name aan de onderkant van de markt. We verwacht dat die curve met het herstel van de economie weer om zal buigen’, zegt Goebbels in een vraaggesprek met NRC Next.

Vlees is niet onveilig
De voorzitter wijst het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) van vorig jaar over structurele problemen in de vleessector van de hand. ‘Dat werpen we verre van ons. Vlees is niet onveilig. We zeggen wel: vlees is een natuurproduct, het is niet verhit en niet steriel, dus de consument moet gewoon zijn verantwoordelijkheid nemen. Vlees moet je verhitten, tenzij dat niet de bedoeling is.’

Geen sector in food wordt strenger gecontroleerd
Volgens Goebbels is er geen sector die strenger wordt gecontroleerd door voedselwaakhond NVWA. ‘Slachterijen zijn de enige voedselmiddelenproducenten die permanent onder toezicht staan. Je mag niet slachten voor de dierenartis van de NVWA is gearriveerd. Meer toezicht kun je niet hebben.’ Hij vindt wel dat de kosten oneerlijk zijn verdeeld. ‘We zijn bijna de enige sector die zelf de keuring en het toezicht moet betalen. Ruim €50 miljoen per jaar. Terwijl de horeca toezicht krijgt op kosten van de overheid. We willen dat ons toezicht ook uit de algemene middelen komt.’

Reageer op dit artikel