blog

Specialiseren – zo kan het ook!

Blog

Kort geleden was ik op Mallorca en vanzelfsprekend bezocht ik de hoofdstad Palma de Mallorca. Palma staat bekend om zijn imposante kathedraal La Seu, de leuke winkelstraten, sfeervolle pleinen, musea, kunstgaleries en de grote jachthaven. Onvergetelijk was ook de winkel Viandas de Salamanca, een specciaalzaak in Spaanse ham.

Specialiseren – zo kan het ook!
De Iberico-ham wordt gesneden.

In de hoofdstad Palma de Mallorca wonen iets minder dan 400.000 mensen terwijl er op heel Mallorca ongeveer 1,2 miljoen mensen wonen. Het Den Burg op ‘ons’ Texel heeft iets meer dan 7.000 inwoners. Dat is ongeveer de helft van het aantal inwoners van heel Texel. Dit als informatie om een idee te krijgen van de omvang van dit Spaanse eiland.
Naast zon, zee en strand in combinatie met een mooie natuur is het Spaanse Mallorca ook bekend om zijn tapas. Misschien dat juist de ambiance in combinatie met een heerlijk glas vino blanco con hielo of vino tinto deze tapas onvergetelijk maken.

Onvergetelijk in één van de staatjes in Parma was zeker deze winkel.

Viandas de Salamanca

In eerste instantie viel het nog niet direct op dat we aan iets bijzonders voorbij liepen maar de drukte in de winkel trok onze aandacht. Viandas de Salamanca. Nu is mijn Spaans alles behalve top dus ging ik in de winkel op onderzoek uit.
Het eerste wat opviel was de drukte in de winkel en daarna het rek achter de toonbank. Door de winkelruit heb ik een foto genomen maar door de schittering is het niet goed te zien. Het was een plexiglas rek met gaten ter grote van een milkshake beker en daarin hingen puntzakken. Ik vergelijk ze maar met frietzakjes.

Puntzakken met overheerlijke ham.

In de onderste zakjes zaten blokjes kaas, daarboven dun gesneden plakjes ham en daar weer boven kleine worstjes. Het rek was net bijgevuld en medewerkers waren in de winkel al weer nieuwe zakjes aan het vullen. Op de toonbank achter de winkelruit lagen enorm veel mooie hammen. En voor de ramen aan de andere kant van de winkeldeur hingen grote beenhammen.

Het was ons ‘helemaal’ duidelijk. Alles in deze winkel draaide om Spaanse ham: Iberico. En een bijzonder smakelijke kennelijk, want de puntzakjes met de lekkernij vonden gretig aftrek.
Bij thuiskomst in Nederland bekeek ik nog eens de foto’s die ik maakte op Mallorca en bij het zien van de hammen kon ik mijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken en zocht ik de winkel op internet.
Weer werd ik verrast door deze Spaanse retailer. Een website die mij als particulier in de gelegenheid stelt online deze delicatesse te bestellen in heel Spanje, Europa en Azië.
Jamon Iberico of Iberische ham is de gezouten, gerijpte en aan de lucht gedroogde ham van het zwart Iberische varken. Dat deze exclusieve lekkernij verkocht wordt online voor o.a. € 402, – per 8 kilo zoals te zien op de website, is op zich al bijzonder.

Heb je interesse in onderscheidende ambachtelijke retail dan zou ik zeggen: kijk zelf eens op de website www.viandasdesalamanca.es/home/tienda/en/ en bedenkt stiekem eens welke specialiteiten er zijn in je eigen omgeving. Dat we hier niet met een kleine onderneming te maken hebben, zal duidelijk zijn. Iets wat klein is kan groot worden.

Authenticiteit en ondernemerschap kunnen je doen uitstijgen boven de andere aanbieders in je eigen lokale markt. Zo dom als het achtereind van een varken is zo dom nog niet! Ondernemen met varkensvlees en andere streek producten heeft mijn aandacht gekregen.

Albert Vinkenborg is oud-ondernemer en bedrijfsadviseur

Reageer op dit artikel