blog

Ontdekkingstocht naar smaak en beleving

Blog

Rembert van Noort zegde zijn baan op en stapte in de online verkoop van levensmiddelen: Rembert.nl. Iedere maand vertelt hij waar hij tegenaan loopt.

Ontdekkingstocht naar smaak en beleving

Van je dagelijkse maaltijd een ware smaakbeleving maken. Wie wil dat nou niet? En dan heb ik het niet over een met-witte-chocolade-omhulde-en-met grappa-geïnjecteerde-druif-aan-een-bonsaiboompje (niet verzonnen, maar meegemaakt), maar over producten met smaak van nature. Deze producten, deze smaak en deze beleving miste ik in mijn eigen keuken en op mijn eigen bord. Ik ben een man die graag in de keuken staat. Gevangen in de ratrace van baan, kinderen en sport, kwam ik voor mijn inkopen niet verder dan een zielloos rondje supermarkt. Heel af en toe een positieve uitzondering met een bezoek aan een boerderijwinkel. Dat moest anders.

Deze ontdekkingstocht naar smaak en beleving vormt de belangrijkste drijfveer voor wat ik nu doe. Precies één jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om deze motivatie om te zetten in actie. Ik ben naar mijn toenmalige directie gestapt, heb mijn ontslag aangekondigd en heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. En dan begint het: op zoek naar leveranciers van smaakvolle producten, een logo, een website, administratie, concurrentie analyseren, werkruimte zoeken, koelbus kopen, sparren met collega-ondernemers, recepten maken en een originele bedrijfsnaam bedenken. Wat ik doe met mijn bedrijf ligt heel dicht bij mij als persoon, ik hecht waarde aan transparantie, bij mij geldt ‘what you see is what you get’. Wel honderd namen heb ik bedacht, om uiteindelijk tot de conclusie te komen mijn bedrijf mijn eigen naam te geven: Rembert. In mijn columns neem ik jullie mee op mijn reis. Een ontdekkingsreis in smaak en ondernemerschap.

Praktijktest

Om mijn concept aan een praktijktest te onderwerpen, ben ik januari van dit jaar gestart met een pilot. Gewoon recht op de man of vrouw af mensen in mijn directe omgeving en via-via benaderd of ze het leuk zouden vinden om aan mijn pilot mee te doen. De reacties liepen uiteen van ‘Wat een leuk idee’, ‘Echt iets voor jou’ en ‘Eindelijk iemand die dit gat in de markt gaat vullen’ tot ‘Geen idee wat je gaat doen, maar als ik jou ermee help’. Uiteindelijk heb ik 27 gezinnen in de regio Arnhem bereid gevonden met mij in dit avontuur te stappen. Deze eerste klanten koester ik als mijn ambassadeurs. Ik betrek ze nog steeds bij de ontwikkeling van mijn bedrijf. Ik vraag ze hun mening over bezorgtijden, of de recepten wel duidelijk zijn, de bestelmodule, het prijsniveau of welke verpakking de voorkeur heeft.

Houten veilingkistjes?

Rembert-002Zo had ik van tevoren bedacht om de bestellingen in oude houten veilingkistjes te gaan  bezorgen, ik had bedacht dat dit mooi en onderscheidend zou zijn. Wat ik niet had bedacht, is waarom deze veilingkistjes door de veiling niet meer worden gebruikt. Ze zijn zwaar, lomp, slecht stapelbaar en onhygiënisch. Met name dat laatste was voor mij argument om nog voor de ingebruikname alweer afscheid te nemen van de houten kistjes. Deze beslissing heb ik letterlijk een paar dagen voor de allereerste bezorgdag genomen. Vrij drastisch, want ik had nu een flinke stapel houten kisten over en zat prompt zonder verpakkingsmateriaal voor mijn eerste levering. Maar ik kon er qua hygiëne gewoon niet achter staan om ze te gebruiken, dus een leverancier gebeld en een stuk of dertig blauwe EPS-fusten opgehaald. Zo ben ik van start gegaan. Mijn pilotgroep heb ik mijn beslissing voor mijn kistkeuze uitgelegd, en dat snapt en ondersteunt dan ook iedereen. Op de vraag of ze dan liever nieuwe schone houten kisten zouden krijgen of klapkratten, koos vervolgens 90 procent van de pilotgroep voor het klapkrat. Waar ik mij liet leiden door het door mij bedachte ‘mooi en onderscheidend’, kozen mijn ambassadeurs voor ‘authentiek en praktisch’. Blijkbaar heb ik het niet nodig om mijn onderscheidend vermogen aan een houten kistje te ontlenen. Smaak bereikbaar maken gaat prima in een klapkrat.

Reageer op dit artikel