blog

Brood wordt eerder duurder dan goedkoper

Blog

De graanschuren in de wereld liggen overvol. Ze puilen uit. Overal worden gigantische oogsten binnengehaald. Volgens ABN Amro-econoom Frank Rijkers betekent dit overschot aan tarwe dat de broodprijzen wel naar beneden kunnen. Die conclusie is veel te kort door de bocht. Er zijn eerder redenen om aan te nemen dat de prijs van brood omhoog moet.

Brood wordt eerder duurder dan goedkoper
Marijke Buijs, hoofdredacteur Bakkerswereld en Vleesmagazine

Van de analyses van de ABM Amro kun je in de meeste gevallen zeggen dat het goed doordachte conclusies, gebaseerd op grondig onderzoek. Maar nu trekken de economen te snel hun conclusie. Overvolle silo’s tarwe betekent inderdaad dat de graanprijs daalt, maar de kwaliteit van de tarwe laat zeer te wensen over. Door de natte weersomstandigheden in het noord-westen van Europa, in Amerika en in Rusland dreigt een tekort aan maaltarwe te ontstaan.

Volgens akkerbouw redacteur van Boerderij, Jan Engwerda, heeft eigenlijk alleen de tarwe in Oost-Europa voldoende bakkwaliteit. ‘Tijdens de korrelzetting is het in Noord-West Europa zo nat geweest, dat de meeste tarwe wordt verwerkt in veevoer. ABN Amro heeft gelijk; de silo’s puilen uit, want voor het zoveelste jaar op rij is er wereldwijd enorm veel graan geoogst, maar dat is niet het graan dat bakkers willen hebben.’

Frankrijk is een van de grootste exporteurs van bakgranen. Het is voor het eerst dat dit land nu grote hoeveelheden importeert uit Oost-Europese landen zoals Roemenië en Hongarije en deze granen mengt met de eigen oogst. Dit om toch te kunnen blijven voldoen aan de hoge eisen die de importeurs op hun beurt weer stellen aan de kwaliteit. Goede kwaliteit moet dus nu van ver worden gehaald. Dat zal eerder een verhoging van de broodprijs dan een verlaging ervan met zich meebrengen.

Het is jammer dat de ABN Amro zo snel conclusies trekt. Behalve dat er zorgen zijn om de kwaliteit van de tarwe, wordt brood natuurlijk ook niet alleen gemaakt uit deze grondstof. De marges die bakkers verdienen op een brood zijn inmiddels al flinterdun. Niets vermoedende consumenten zouden na alle flitsende berichtgeving op kanalen als RTL Z al snel kunnen denken dat de bakker nu de hoofdprijs vraagt. En dat is echt jammeren was ook niet nodig geweest als de ‘bank van ons allemaal’ even iets minder kort door de bocht was gegaan.

Reageer op dit artikel