blog

Hotels blurren er lustig op los

Blog

Met de pilot van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), en de reactie van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daarop, is de discussie over blurring weer opgelaaid. Heikel punt blijven artikel 14 en 15 van de Drank- en Horecawet: het combineren van retail of dienstverlening met het schenken of verkopen van alcohol is verboden. Maar is dat niet wat hotels altijd al deden?

Hotels blurren er lustig op los

Goed, dienstverlening van recreatieve aard mag wél, dus bedden verhuren en alcohol schenken mag. Maar gebeurt in hotels niet veel meer? Ik ken genoeg hotels waar regelmatig een kapper, masseur of yogaleraar komt, waar fietsen of boten worden verhuurd en onderhouden. Valet parking is dienstverlening, op de hond van een gast passen ook. En menig hotel verkoopt in de lobby, naast cocktails en bier, de eigen amenities, lokale lekkernijen – inclusief flessen wijn of likeur – en sleutelhangers met een klompje eraan, soms is de hele kamerinboedel te koop.

Technisch gezien zwaar illegaal.Toch heb ik minister Henk Kamp van Economische Zaken of staatssecretaris Van Rijn hier nog zelden over gehoord. U mag zich als hotel gelukkig prijzen, als hotel brengt u toeristenbelasting binnen. Had u een boekhandel, meubelwinkel of kapperssalon gehad, dan had u de verkoop van gin-tonic’s, wijn uit eigen gaard en craft beer wel op de buik kunnen schrijven.

Andersom proberen horeca-ondernemers het al niet eens. Als ze in hun café of restaurant ook spullen willen verkopen of haren knippen, staat snel de gemeente op de stoep. En de relatie tussen horecaondernemer en gemeente is vaak precair, dus gaan de meesten zo’n grove provocatie uit de weg. Stel je voor wat het op de tenen trappen van de gemeente kan betekenen voor terras- en evenementenvergunningen. Nee, die ambtenaren houd je beter te vriend. Dan maar niet blurren.
Maar de ultieme combinatie van dienstverlening, retail en horeca in één bestaat al, en u heeft ’m. Ga zo door en laat zien dat het kán. Er is geen beter voorbeeld van blurring dan een hotel.

Reageer op dit artikel