blog

Blurring: “Wie niet beweegt, komt niet vooruit”

Blog

Ina Adema, burgemeester van Veghel, is duidelijk over de deelname van Veghel aan de pilot ‘blurring’ van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De consument verandert, ondernemers moeten mee. Lees haar blog.

Blurring: “Wie niet beweegt, komt niet vooruit”
Ina Adema, burgemeester van Veghel

Weleens bij Waanders in Zwolle geweest? Of bij Hutspot in Amsterdam? Dat zijn bij uitstek voorbeelden van branchevervaging. Of ‘blurring’, zoals dat in populaire termen heet. Waanders is een winkel in een fraai oud kerkgebouw met onder meer een boekhandel, een brasserie en luxe producten, zoals schrijfwaren, tuinaccessoires en wijnen. In Hutspot in Amsterdam zijn flexibele werkplekken en winkelruimtes voor creatieve ondernemers. Maar ook voor een hapje en een drankje kun je er terecht. Waanders en Hutspot zijn voorlopers als het gaat om nieuwe en innovatieve vormen van detailhandel. Een sector die in toenemende mate onder druk staat.  Dat komt niet alleen door de recessie. Er is meer aan de hand.

Consument verandert

Steeds meer consumenten kopen online producten en/of diensten. De consument verandert: huishoudens worden kleiner. Het aantal actieve ouderen neemt toe. Een antwoord vinden op al die veranderingen is niet eenvoudig. Winkelketens als V&D, Manfield en DA Drogisten is het niet gelukt.  De tijd zal het moeten uitwijzen, maar concepten als Waanders en Hutspot lijken succesvoller. Zij spelen onder meer in op de toenemende behoefte van de consument aan beleving.

Drank- en horecawet een sta-in-de-weg

Veghel – en straks Meierijstad – is een ondernemende en innovatieve gemeente. Ook hier willen ondernemers ruimte voor nieuwe vormen van ondernemerschap. Daarbij is bijvoorbeeld de drank- en horecawet een sta- in-de-weg. Deze schrijft een strikte scheiding tussen detailhandel en horeca voor. Het is goed om in de praktijk te onderzoeken wat het effect is van het combineren van activiteiten. Vandaar dat de gemeente Veghel zich heeft aangemeld voor een pilot ‘blurring’ van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten).  Deze pilot maakt het mogelijk dat winkeliers en dienstverleners alcohol schenken en horecaondernemers meer detailhandel bedrijven.

Het is goed dat we samen zoeken naar antwoorden op de uitdagingen van deze tijd. Wie niet beweegt, komt niet vooruit.

Bron: deze column is een herplaatsing uit Bedrijvig Veghel

Reageer op dit artikel